Ministrul Natalia Intotero, în dialog cu comunitatea românească din Roma

5 februarie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Delegaţia Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de ministrul Natalia-Elena Intotero (foto), a avut zilele acestea, la Roma, întrevederi cu reprezentanţi ai mediului asociativ, ai cultelor româneşti şi ai mass-media de limba română din Italia.

În acest sens, ministrul le-a făcut cunoscute celor prezenţi liniile principale de activitate ale ministerului, atât iniţiativele MRP desfăşurate în 2018, cât şi proiectele propuse pentru anul 2019. Totodată, în cadrul întrevederii organizate cu sprijinul Ambasadei României în Republica Italiană, secretarul general Alina Hagima a coordonat o sesiune de formare privind accesarea fondurilor nerambursabile oferite de MRP, ocazie cu care le-a prezentat membrilor comunităţii româneşti din Roma, metodologia redactării documentaţiei proiectelor în vederea creării unui dosar eligibil. Întrevederea s-a bucurat şi de prezenţa Excelenţei Sale, domnul George Bologan, Ambasadorul României în Republica Italiană.
Agenda vizitei a continuat cu participarea ministrului Intotero la Adunarea Eparhială şi Congresul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI), întrunită sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, conducătorul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Centrului Mariapoli P.A.F.O.M., din localitatea Castel Gandolfo (RM), numărul total al participanţilor ridicându-se la peste 800 de persoane.
În mesajul său de salut adresat celor prezenţi, ministrul Natalia Intotero a reiterat importanţa menţinerii şi promovării identităţii lingvistice şi spirituale a românilor de pretutindeni şi rolul pe care biserica îl are în realizarea proiectelor educaţionale, educaţia reprezentând un domeniu prioritar pentru MRP.
De asemenea, preoţii prezenţi au participat şi la o reuniune de formare, derulată de secretarul general Alina Hagima, privind modalităţile de accesare a finanţărilor nerambursabile oferite de MRP.
Demersul are scopul de a-i încuraja pe românii de pretutindeni să depună într-un număr cât mai mare proiecte cu impact asupra comunităţii, cu accent pe păstrarea identităţii culturale, lingvistice, etnice şi religioase româneşti. În perioada imediat următoare, campania de informare privind modalităţile de acordare de finanţări nerambursabile MRP va ajunge la Torino.
Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică din Italia, numărul total de cetăţeni români rezidenţi în Italia în 2018 era de 1.190.091 de persoane. (A. Năstase)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
S-a întâmplat minunea! Telecabina de pe Cetate e funcţională!

După patru luni, telecabina de pe Dealul Cetăţii funcţionează. Irinel Faur (foto), directorul Serviciului Public de Întreţinere şi Gospodărie Municipală...

Numărul infecţiilor respiratorii este în creştere. Sunt înregistrate 32 de cazuri de gripă în judeţ

Potrivit datelor aflate în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, în săptămâna 28.01.2019- 03.02.2019, numărul infecţiilor acute respiratorii...

Balşa: taxe şi impozite nemajorate

Conform legii, toţi cei cu domiciliu în zona Apusenilor beneficiază de o reducere de 50 la sută la plata taxelor...

Închide