Ministrul Intotero, alături de copiii din Tabăra ARC, în vizită la Muzeul Textilelor

21 iulie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

În 16 iulie 2019, Tabăra Căprioara de lângă Deva a primit a treia serie de participanţi din cadrul Taberelor ARC, proiect derulat de Ministerul Românilor de Pretutindeni. În această serie au ajuns la Căprioara copii din Cehia, Iordania, Palestina, Ungaria şi Emiratele Arabe Unite.
În weekend, copiii aflaţi în Tabăra Căprioara au vizitat Muzeul Textilelor, muzeu unic în estul Europei, aflat în comuna Băiţa. Copiii au fost însoţiţi de Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, precum şi de primarul comunei Băiţa, Damian Diniş.
Muzeul are o poveste aparte, fiind înfiinţat de o familie de români care a revenit în ţară după aproape trei decenii petrecute în SUA. Florica Zaharia, născută în satul Hărţăgani, comuna Băiţa, a emigrat în America în anii ’80, unde a avut o carieră impresionantă, la Muzeul Metropolitan din New York.
Revenită acasă, familia Zaharia a înfiinţat la Băiţa primul muzeu al textilelor din România şi din estul Europei, muzeu ce cuprinde aproape 10.000 de piese, adunate de Florica şi Romulus Nicolae Zaharia, împreună cu fiica lor. Lor li se adaugă alte 2.000 de piese donate de Muzeul Metropolitan din New York.
Ajunşi la Băiţa, tinerii din tabăra deveană au avut ocazia să afle atât povestea unui proiect unic, realizat de familia de români care a ales să se întoarcă acasă, precum şi faptul că în ţara noastră se pot realiza lucruri frumoase, atunci când există determinare şi dorinţă.
După Băiţa, vizita a continuat la Ţebea, unde micii oaspeţi au văzut Panteonul Moţilor, un loc încărcat de istorie, unde se află mormântul Crăişorului Munţilor, Avram Iancu, şi la Muzeul Aurului din Brad, care are o colecţie unică în Europa. De altfel, de când au sosit în tabăra de la Căprioara, copiii au avut prilejul să viziteze şi celelalte obiective istorice importante din judeţ, cum sunt Castelul Corvinilor, Sarmizegetusa Regia şi Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Biserica de la Densuş, Cetatea Devei şi altele.
În acest moment, Ministerul Românilor de Pretutindeni are în plină desfăşurare Taberele ARC, un proiect gândit pentru reconectarea cu România a copiilor români din diaspora, dar şi a copiilor etnici români din comunităţile istorice. O experienţă pe care Ministerul Românilor de Pretutindeni a reuşit să o ofere, în acest an, unui număr de 3.000 de copii. În tabere se află acum a treia serie de copii, în cele patru locaţii din ţară – Căprioara, Săcelu, Oglinzi şi Sulina. (M.Crivăţ)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. Soacra mică

Dragii mei, cu bineţe vă salut şi vă invit să vorbim despre soacra mică, un subiect puţin abordat, care se...

Internet WiFi în spaţiile publice din Veţel

Comisia Europeană finanţează achiziţia şi instalarea de către primării a unor puncte de acces gratuit la internet wifi în spaţiile...

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva are ser antiviperin

Cea mai mare unitate medicală din judeţ şi-a refăcut stocul cu ser antiviperin, după ce în capitala judeţului a apărut...

Închide