Politica si administratie

Ministrul Grindeanu: Nu desființăm nici un spital al CFR

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat ieri, referindu-se la situaţia spitalelor CFR, că aces­tea nu vor fi desfiinţate, ci transferate, după caz, la autorităţi sau alte struc­turi, cum ar fi universităţi de profil, punctând că lucrurile vor fi făcute astfel încât actul medical să fie unul de calitate.

Preluare cu atribuții
„Aşa cum ştiţi, în coordonarea Minis­terului Transporturilor se află 15 spitale. Au rămas în coordonarea Ministerului Transporturilor dinainte de ’89. (…) N-a spus nimeni că desfiinţează spitale, aşa cum am văzut unele ştiri. Nimeni nu a spus acest lucru, ci că vor fi transferate, după caz, la autorităţi locale. Că e vorba de Consiliul Judeţean, că e vorba de o primărie municipiu reşedinţă, că e vorba de o asociere între cele două, că e vorba de universităţi sau că e vorba, cum e la Bucureşti, de alt minister, Mi­nis­terul Apărării, astea sunt soluţiile. Nu desfiinţează nimeni nimic. (…) În mo­mentul când transferi, e cu preluare de atribuţii, adică cei care vor lua aceste spitale – şi să ştiţi că s-a făcut acest pro­ces e foarte înaintat – vor prelua şi acele lucruri care ţin de specificul acelor spi­tale”, a spus ministrul. Acesta consideră că, în anii de după Revoluţie, cele 15 spi­tale au fost subfinanţate.

Nu vor fi concedieri
„Dincolo de faptul că eu zic că trebuie o separare, să ştiţi că eu cred că în aceşti ani, şi nu doar cred, ştiu în aceşti ani de după Revoluţie acest sistem, cele 15 spitale, cred că a fost subfinanţat. E greu la Ministerul Transporturilor să te ocupi de spitale, trebuie sa te ocupi de altceva la Ministerul Transporturilor. Această subfinanţare până la urmă se vede în actul medical. Cu tot respectul pentru medici, pentru personal, mă refer la dotări şi la toate lucrurile care ţin de o bună finanţare. Atunci eu cred că e o situaţie win-win în care, dacă se mer­ge la autorităţile locale sau la uni­ver­sităţi de medicină, universităţi de profil şi se obţine o finanţare mult mai bună, lucrurile sunt cât se poate de în regulă. Asta este dorinţa noastră, nu se des­fiin­ţează nimic, nu vor fi daţi oameni afară şi concediaţi”, a adăugat ministrul.
La noi în județ avem un singur spital, cel de la Simeria, care se află în prezent în subordinea Ministerului Trans­por­tu­ri­lor. Unitatea va trece fie la Primăria Simeria, fie la Consiliul Județean Hunedoara. (A.N.)