ActualitatePolitica si administratie

Ministrul Energiei: Este important să gândim proiecte care diversifică activitatea Complexului Energetic Valea Jiului

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja (foto), a declarat vineri, la Petrila, că este impor­tantă gândirea unor proiecte prin care activitatea Complexului Energetic Valea Jiului să fie diversificată şi prin producţia de energie verde, obţinută cu panouri foto­voltaice sau cu microhidrocentrale.

Ce este important
„Pentru a avea siguranţă, SEN este nevoie de energie în bandă. Ea nu poate fi asigurată decât de cărbune, de gaz, de energia nucleară sau, pe viitor, de hidrogen – încă sunt costuri foarte mari acolo. Ceea ce este important este să gândim un viitor pentru Valea Jiului şi asta am discutat astăzi cu liderii de sindicat, cu conducerea compa­niei, şi să gândim proiecte care, practic, diver­sifică activitatea noii companii, Complexul Energetic Valea Jiului, în zona de energie verde – panouri fotovoltaice, microhidrocen­trale şi, de ce nu, pe viitor, şi în zona de energie nucleară, cu aceste reactoare mo­dulare mici. În 2029 România are şansa să fie prima ţară din Europa, şi poate chiar prima ţară din lume, care are un astfel de reactor modular de mici dimensiuni la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa. Ulterior, după punerea în funcţiune, vor fi şi alte reac­toare modulare de mici dimensiuni, pe amplasamentele pe care le vom decide la momentul respectiv, în funcţie de anumite caracteristici”, a spus ministrul Energiei.

O jumătate de miliard de euro
Burduja a menţionat că o parte din in­vestiţii ar putea fi derulate prin finanţări alo­cate Văii Jiului prin diverse programe euro­pene.
„De exemplu, partea de panouri foto­voltaice poate fi finanţată din Fondul pentru Modernizare- acolo vom lansa un apel de o jumătate de miliard de euro, şi vedem o colaborare între Complexul Ener­getic Valea Jiului şi o companie cum ar fi Hidroelectrica. Hidroelectrica are şi un capital propriu foarte mare, ştiţi bine a fost listată recent, 20% a fost listată, şi evaluată la 10 miliarde de euro – o companie sem­nificativă. Şi numai Hidro­electrica, dis­cutăm şi cu Romgaz pentru grupul pe gaz, discu­tăm cu Nuclearelectrica în perspec­tiva anilor 2030. Deci, gândim pe termen lung”, a menţionat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei s-a aflat vineri în Valea Jiului, unde a luat parte la festivităţile de­dicate împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Universităţii Petroşani. În programul zilei au mai fost prevăzute o deplasare la Mina Lonea, din Petrila, care marchează 150 de ani de la înfiinţare, precum şi o vizită la Mina Livezeni. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura