Politica si administratie

Ministrul Energiei devalizează o țară întreagă! OPRIȚI-L!

Parlamentul European a aprobat, în 6 iulie, propunerea Comisiei Europene de a eticheta energia nucleară și gazele na­turale drept „VERZI”. Totul face parte din planul UE de reducere la zero a emisiilor cu efect de seră, până în 2050. Ceea ce înseamnă că energia nucleară și cea produsă pe bază de gaz vor putea fi folosite încă 28 de ani.
Cu un entuziasm greu de înțeles, mi­nistrul Energiei, Virgil Popescu, ne-a anunțat că votul PE este o „mare vic­to­rie” și că se pot face investiții în centrale nucleare și pe gaz. Planul absurd al lui Virgil Popescu este de a cheltui ZECI DE MILIARDE DE EURO pentru instalații de producere a energiei electrice pe gaz, dar și pentru mini-reactoare nucleare! Con­­form memorandumului semnat între Nuclearelectrica și compania ame­ricană NuScale Power, data la care mini-reactoarele ar urma să devină func­țio­nale nu este cunoscută. Se preconi­zea­ză că vor funcționa prin 2030. Așadar, toate acestea le vom putea folosi ma­ximum 20 – 25 de ani. Între timp, va trebui să cheltuim alte ZECI DE MILI­ARDE DE EURO pentru a construi capa­cități nepo­lu­ante de producere a ener­giei electrice.
Europa vrea să renunțe la gazul venit din Rusia. Ceea ce va duce la o creștere exagerată a prețului la acest tip de combustibil. Ca să nu mai vorbim despre cât va costa uraniul necesar pentru mini-reactoarele nucleare și cât va trebui să plătim pentru întreținerea acestora. În alte state europene, precum Polonia, Austria sau Germania se va folosi cărbunele pe post de combustibil de tranziție, până în 2035. Acolo, banii merg spre tehnologia inovativă.
La noi, ceea ce astăzi construim, mâi­ne vom închide. Avem suficiente astfel de exemple. Cel mai relevant este cazul hidrocentralelor de pe Râul Jiu, care zac nefolosite, deși pentru construirea lor s-a cheltuit un miliard de lei! Amenajările hidrotehnice au fost blocate în instanță, din cauză că nu îndeplinesc normele de mediu. Când s-a început construirea lor normele de mediu erau altele!
Lipsit de scrupule, Virgil Popescu ne vinde, din nou, pielea ursului din pădure. Acesta spune că la Termocentrala Mintia vor fi montate instalații pe gaz, care vor produce curent, iar poluarea va fi redusă. Oare domnul ministru uită să ne spună că, de fapt, acele instalații ar urma să fie realizate de Romgaz, o companie cu capital majoritar de stat? Prin urmare vor fi făcute tot pe cheltuiala noastră!
Popescu se preface a uita că România nu-și poate asigura consumul integral de gaz din producție proprie și că 30 la sută din acest combustibil vine din im­port. Același ministru nu ne spune la ce prețuri se va produce energia electrică pe bază de gaz.
La Termocentrala Mintia se pot instala cuptoare pe biomasă, fiind cea mai ief­tină și ecologică soluție. Avem la dis­poziție tehnologia creată de inventatori români. Mai devreme sau mai târziu, tot aici vom ajunge. Termenul e 2050.
Termocentrala nu trebuie vândută, iar o transformare a ei în centrală pe gaz este inutilă, este doar o manevră de a stoarce bani din bugetul țării.
Ministrul Popescu trebuie oprit din a devaliza o țară întreagă!

Anamaria Gavrilă,
deputat independent