Minerii disponibilizaţi protestează din nou

Maximilian Gânju

Compania Naţională a Huilei din Petroşani este asaltată de disponibilizaţii din octombrie 2011, deoarece foştii mineri n-au primit a treia tranşă din plăţile compensatorii.
Cei 900 de ortaci au mai protestat şi la finele anului trecut, tot din aceeaşi cauză. Protestul a fost anunţat de către reprezentanţii disponibilizaţilor pentru astăzi, 9 ianuarie. „Luni (n.r. astăzi), în faţa CNH Petroşani se va organiza o acţiune de protest din cauză că a treia tranşă din banii promişi nu ne-a fost acordată. Sperăm să ne adunăm cât mai mulţi, pentru a atrage atenţia autorităţilor şi a presei, şi aceasta, doar pentru un drept al nostru neacordat”, au spus reprezentanţii disponibilizaţilor. În luna decembrie,  circa 50 de ortaci de la minele din Valea Jiului au luat cu asalt Compania Naţională a Huilei din Petroşani, deoarece nu şi-au primit a doua tranşă din plăţile compensatorii cuvenite în urma disponibilizării din minerit. Unii dintre foştii mineri au intrat chiar în greva foamei şi în cele din urmă, guvernanţii au alocat, sub formă de ajutoare sociale, banii care acopereau a doua tranşă. Sumele cuvenite în funcţie de vechimea în mină, se ridică la câteva zeci de mii de lei de persoană, iar conform înţelegerii cu administraţia din minerit, fiecare ortac ar fi trebuit să le primească eşalonat în tranşe lunare. Numai că, în octombrie, ortacii şi-au primit cu greu banii, iar a doua tranşă la fel.
CNH Petroşani a disponibilizat în luna octombrie, 900 de mineri şi este compania cu cele mai mari datorii către bugetul de stat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.