FlashPolitica si administratie

CNH Petroşani, exclusã din complexul energetic

Carmen Cosman

Compania Naţională a Huilei Petroşani, ca şi structură independentă, nu va fi inclusă în Complexul Energetic Hunedoara, a anunţat ministrul Economiei şi Comerţului, Ion Ariton.

Doar exploatările viabile
CNH Petroşani este exclusă din complexul energetic din cauza datoriilor, care, spune ministrul Ariton, „ar periclita funcţionarea noii structuri organizatorice”. Aşa că, în urma analizei efectuate de MEC, din Complexul Energetic Hunedoara vor face parte numai minele viabile, staţia de salvare minieră, unitatea de preparare a cărbunelui şi aparatul administrativ. „În urma analizei tehnico-economice a fiecărei exploatări miniere, s-a stabilit că EM Petrila, EM Paroşeni şi EM Uricani, în perioada 2011-2018, vor accesa ajutorul de stat, iar restul unităţilor miniere îşi vor continua activitatea de exploatare a zăcământului de huilă, urmând a fi integrate în noul complex energetic”, a declarat Ion Ariton. Altfel spus, cele trei mine amintite se vor închide, în condiţiile în care subvenţia se poate aloca doar pentru această categorie de unităţi extractive.

Subvenţia, o chestiune de zile
Numai că, anul 2011 a trecut fără ca administraţia minieră să primească vreun leu de la bugetul de stat, nici măcar pentru unităţile miniere pentru care există programe de închidere. CNH a depus documentaţia necesară accesării ajutorului de stat, iar în aceste sume sunt prevăzute şi facilităţile pensionarilor. Însă, subvenţia a existat doar pe hârtie şi nu într-o hotărâre de guvern care să poată fi pusă în practică. Acum, ministrul Economiei anunţă că accesarea ajutorului de stat este doar o chestiune de zile. „Aprobarea ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive este numai o problemă de durată, datorită regulamentului de aprobare şi emitere a avizului comisiei. (…) Deoarece în cursul anului 2011, Compania nu a beneficiat de ajutor de stat, activitatea s-a desfăşurat în condiţii deosebit de grele, accent punându-se pe asigurarea siguranţei şi securităţii locurilor de muncă, motiv pentru care au fost sistate facilităţile pensionarilor”, a precizat oficialul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura