Comunitate

Minerii din Valea Jiului protestează în Capitală

Maximilian Gânju

Circa 100 de mineri de la cele şase exploatări din Valea Jiului vor ajunge astăzi, în Capitală, pentru a lua parte la mitingul organizat de Blocul Naţional Sindical. Ortacii au plecat spre Bucureşti din Petroşani, în jurul orei trei dimineaţa, cu două autobuze şi mai multe autoturisme personale.

Riscă să nu mai primească subvenţii de la stat
Zoltan Lacataş, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, spune că minerii vor protesta paşnic alături de restul sindicaliştilor din Blocul Naţional Sindical. Totodată, sindicaliştii LSMVJ afiliaţi BNS merg în Capitală cu o listă proprie de revendicări. Astfel, liderii minerilor cer ca minele de huilă să nu fie închise şi să nu se sisteze subvenţia acordată de stat acestei industrii. Un proiect al Uniunii Europene prevede ca din ianuarie 2011, mineritul din Germania, Italia, Spania sau România să nu mai primească ajutor de stat, decât pentru închidere şi conservare. Deja, trei subunităţi miniere din Valea Jiului sunt pe o listă neagră şi ar urma să fie închise din 1 ianuarie 2011. Cele trei exploatări în pericol sunt EM Uricani, unde a şi avut loc un protest al minerilor în urmă cu puţin timp, tocmai din acest motiv, EM Petrila, unde în 2008 s-a produs un teribil accident de muncă iar activitatea extractivă este perturbată şi astăzi din acest motiv, şi una dintre EM Paroşeni, EM Livezeni şi EM Vulcan.
Astăzi, în Bucureşti, sunt aşteptaţi cel puţin 10.000 de membri de sindicat afiliaţi BNS şi care vor protesta atât în Piaţa Victoriei, cât şi la alte ministere, iar mitingul va fi un preambul al viitoarelor acţiuni comune ale confederaţiilor sindicale. Mitingul vizează o listă clară de revendicări, printre care creşterea salariului minim pe economie la 750 de lei, alocarea de resurse financiare pentru relansarea economică, restructurarea inspecţiei muncii, dar şi finalizarea Legii unice de salarizare.

2 comentarii la „Minerii din Valea Jiului protestează în Capitală

  • „Bucuresti,Bucuresti………” dar ar fi bine dupa o curatenie generala prin conducerile sindicatelor. Cu actualii lideri rezultatul va fi ZERO.

    NOROC BUN TUTUROR, MAI PUŢIN HOŢILOR, LAŞILOR, LINGĂILOR, LICHELELOR, LENEŞILOR, CORUPŢILOR ŞI DICTATORILOR!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura