Minerii de la Vulcan şi Lonea au refuzat să intre în subteran

02 Mineri protestOana Mihnea

Ieri dimineaţă, aproximativ 300 de mineri din Valea Jiului au refuzat să intre în subteran şi l-au aşteptat pe directorul CEH să vină la discuţii. Motivul protestului spontan, care a însemnat  aproape două ore de inactivitate, a fost reprezentat de nesiguranţa locului de muncă.

Tichetele şi primele
De fapt, minerii din schimburile I şi II de la Vulcan şi Lonea au cerut acordarea tichetelor de masă pentru luna noiembrie şi a primelor de Crăciun. „În primul rând, n-au intrat la muncă, pentru că programul de reorganizare al societăţii a fost avizat de Consiliul de Administraţie fără o consultare prealabilă a sindicatelor, program în care se vorbeşte indirect de închiderea minelor în 2018. De asemenea, au cerut să vină conducerea la discuţii pentru a le explica dacă vor primi drepturile prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă (CCM), cu referire la acordarea bonurilor de masă pentru luna trecută şi a primelor de Crăciun. Directorul Emil Floruţ a venit şi a stat de vorbă cu ei, rămânând stabilit faptul că vor primi tichetele de masă astăzi sau mâine cel târziu. Despre prime nu ştim nimic până acum. Oricum, sunt total nemulţumit de rezultate, pentru că planul de reorganizare a suferit modificări care nu ne-au fost aduse la cunoştinţă, nu avem habar de forma finală a acestuia“, a precizat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Nu există colaborare cu CA
Pe de altă parte, conducerea CEH spune că face toate eforturile necesare astfel încât cei aproape 7.000 de angajaţi să îşi primească drepturile salariale la timp. Există însă o mare problemă între directorul Emil Floruţ şi preşedintele Consiliului de Administraţie al CEH, Aurelian Ghimpău. „Mâine (n.r astăzi) voi fi la Bucureşti, la Ministerul Energiei să rezolv problema primelor de Crăciun, pentru că tichetele masă le vor primi aşa cum am promis. Am convocat CA-ul, potrivit CCM-ului, deoarece am nevoie de aprobarea consiliului pentru acordarea primelor. Nu am primit aprobarea, aşa că merg personal la Bucureşti să rezolv situaţia. Preşedintele nu îşi asumă nici o răspundere, nu îl interesează soarta oamenilor şi dacă nu vrea să mi-o dea, merg până în pânzele albe, numai să fie totul aşa cum trebuie. Primele nu vor fi în tichete, ci un supliment în bani la salariu. Nu admit să îşi bată cineva joc de angajaţi, eu fac toate eforturile să fie mulţumiţi pentru că aşa mi se pare normal, dar întâmpin tot felul de piedici. De când am venit la conducerea CEH, s-a înregistrat o creştere a capitalului cu 30 la sută, practic societatea a fost salvată de la faliment. Au fost reeşalonate toate datoriile, am reluat legătura cu furnizorii, iar angajaţii şi-au primit toate drepturile salariale, aşa cum sunt ele prevăzute“, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Emil Floruţ, directorul CEH.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.