Actualitate

Minerii de la Uricani au ieşit în stradă

Maximilian Gânju

Peste 600 de persoane din Uricani, mineri, alături de soţii şi copii, au ieşit în stradă, după ce au aflat că Ministerul Economiei vrea să le închidă mina. Oamenii sunt disperaţi, deoarece în oraş nu există o alternativă la minerit şi, oricum, chiar cu mina în funcţiune, rata şomajului atinge 70 la sută.

Exploatările neviabile vor fi închise
Protestul organizat de sindicatele minerilor şi susţinut inclusiv de parlamentari ai opoziţiei, precum şi de edilii locali, face parte dintr-un şir de manifestări anunţate în toată Valea Jiului. Asta, deoarece Ministerul Economiei a elaborat un proiect prin care unele mine, considerate neviabile, ar urma să fie închise. Astfel, Exploatările Uricani, Petrila şi Paroşeni îşi vor înceta activitatea de extracţie de anul viitor, iar o parte a angajaţilor va fi redistribuită la alte mine, urmând ca restul să muncească efectiv la închiderea exploatărilor. Un alt motiv pentru care minerii din Uricani au ieşit în stradă este şi neonorarea promisiunilor făcute de actualii guvernanţi privind implementarea unor proiecte ca alternativă la minerit. „Eu am scos oamenii în stradă. Minerii au înţeles ce pericol înseamnă închiderea exploatării Uricani pentru acest oraş. Ar fi un dezastru dacă s-ar întâmpla asta. Cred că se doreşte crearea unei adevărate bombe sociale în Valea Jiului. Aproape 80 la sută din populaţia aptă de muncă a oraşului nu are de lucru, iar în ultimii şase ani, nu am fost sprijiniţi de guvern cu nimic, să punem altceva în locul mineritului. Pentru drumul Câmpu lui Neag-Herculane au avut parte doar de promisiuni. De un an şi ceva, tot promit că alocă bani şi nimic. Sunt doar minciuni ale acestui guvern portocaliu”, le-a spus minerilor adunaţi în faţa Primăriei Uricani, Dănuţ Buhăescu, edilul şef al oraşului.

„Nu ne încălzeşte schimbarea miniştrilor”
Ortacii din Uricani s-au arătat extrem de nemulţumiţi de faptul că în campania electorală din 2009, preşedintele Băsescu a venit în Valea Jiului şi le-a promis că nu se va închide nici o mină, ba chiar vor fi retehnologizate, iar acum „ne trimite să muncim în străinătate, dacă nu ne convine”, au spus minerii. Măsura închiderii a trei unităţi miniere este considerată inacceptabilă, iar schimbarea din funcţie a ministrului de resort, Adriean Videanu, care a decis ca trei mine să dispară, nu-i încălzeşte cu nimic pe mineri. ”Nu este treaba noastră schimbarea miniştrilor. Noi vrem să ne păstrăm locurile de muncă, vrem să muncim, şi mi se pare lipsit de corectitudine să vorbeşti la Bucureşti despre viitorul mineritului, dar să închizi exploatările. Aici, noi nu avem o alternativă”, a spus preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacataş. La marşul de protest, liderii au cerut o comisie interministerială, care să analizeze perspectivele zonei şi nu mai sunt dispuşi să discute cu ministrul de resort, deoarece consideră că responsabilitatea aparţine întregului guvern.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura