ActualitateEveniment

Mii de oameni au luat parte la Serbările Naţionale de la Ţebea

Câteva mii de oameni au luat parte ieri la Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate memoriei Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 151 de ani, la manifestările care au început în biserica din cimitirul de la Ţebea şi au continuat la mormântul Eroului Naţional fiind prezenţi lideri ai unor partide politice, parlamentari, autorităţi judeţene şi locale, alţi invitaţi.


Măsura dragostei între păstor și turmă
Un sobor de preoţi, condus de Episcopul Devei şi Hunedoarei, Nestor, a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul Crăişorului Mo­ţilor din cimitirul de la Ţebea, personalitatea lui Avram Iancu fiind evocată de un istoric şi de primarul comunei Baia de Criş, Mihai Gorcea, gazda manifestării.
„Lupta lui Avram Iancu pentru binele na­ţiu­nii s-a petrecut în vremuri tulburi, când ar­me­le confruntărilor vărsau sânge şi răspân­deau moartea cu multă uşurinţă, secerând des­ti­nele nevinovate şi plăpânde ale ro­mâ­nilor transilvăneni, dar care, la strigătul vitea­zului lor conducător se avântau curajos în ascuţişul sabiei, cu încrederea nestrămutată că jertfa sângelui lor încă mai poate fi să­mânţa din care să răsară biruinţa. (…) Avram Iancu a murit pentru popor, dar şi poporul a murit pentru Iancu. Aceasta este măsura dra­gostei între păstor şi turmă, între conducători şi cei care sunt conduşi”, a spus, în cuvântul său, episcopul Devei şi Hunedoarei. La eveni­ment au luat parte, între alţii, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Familiei, Natalia Intotero, lideri ai mai multor partide po­litice, parlamentari şi europarlamentari, re­pre­zentanţi ai administraţiilor judeţene şi lo­cale, dar şi ai unor organizaţii neguverna­men­tale.
Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. De profesie avocat, Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania.
A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câş­tigat o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş şi a fost îngropat la Ţebea, lângă Go­runul lui Horea.