Mierea (I)

19 iulie 2016 | 1 Comentariu | Publicat in: Sănătatea din bucate

06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

M-am hotărât să vă spun câteva cuvinte despre miere, dar asta doar pentru că am rămas cu o mare dilemă din facultate, când, la ora de Nutriţie, o doamnă profesor universitar ne-a spus clar şi hotărât, când am ajuns la acest subiect: „mierea nu are nici o valoare terapeutică şi nu conţine aproape nimic“; dar şi pentru că mulţi pacienţi mă întreabă dacă pot înlocui zahărul cu mierea.
Aşa că m-am apucat de studiat mai aprofundat mai multe alimente cu care nu era de acord această doamnă „profesor universitar“, nu ca să o combat pe ea, ci doar să mă conving pe mine şi mai apoi, pacienţii mei, că au numai de câştigat dacă folosesc produsele terapeutice ale strămoşilor noştri. Şi că tot vorbeam de strămoşii noştri, să ştiţi că există şi o sărbătoare a recoltării mierii numită „retezatul stupilor“ de Sfântul Ilie, pe 20 iulie. Recoltarea se face doar de bărbaţi curaţi sufleteşte şi trupeşte, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ca apoi să se continue cu o masă festivă cu cântec şi joc la care mierea avea loc de cinste… ţuica cu miere, turte cu miere. Oare chiar nu aveau nici o însemnătate toate aceste tradiţii pentru „doamna profesoară“? Oare chiar au existat degeaba aceste tradiţii (şi atâtea leacuri băbeşti) care aveau menirea de a asigura belşugul apicultorilor, de a apăra stupii de furtul manei, dar şi de a sublinia importanţa mierii ca aliment dar şi ca medicament, datorită virtuţilor terapeutice multiple? Se ştie că mierea are valoare energetică ridicată prin conţinutul mare de zaharuri de calitate, tocmai de aceea este indicată în oboseală, surmenaj, debilitate, tulburări de creştere… (va urma)

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. aschia spune:

    m ati convins,doamna,ca mierea are valoare terapeutica.Daca mancam miere ne imbogatim cultura folclorica.Ati plecat de la o afirmatie si ati ajuns la prefectura.Sper ca ptr pacientii dumneavoastra aveti argumente mai coerente.sigur ca stim cu totii ca mierea este sanatoasa dar ne asteptam sa fiti in stare sa ne explicati de ce.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Ani grei de închisoare pentru tâlharii de la Mina Livezeni

Doi dintre cei trei inculpaţi în dosarul jafului de la Mina Livezeni au primit pedepse aspre, iar al treilea, judecat...

Ucigaşul propriei mame condamnat definitiv

Ioan Crăciunean, bărbatul de 58 de ani din municipiul Hunedoara, acuzat că şi-a ucis propria mamă în bătaie, a fost...

Sentinţă definitivă în dosarul crimei de la stâna din Stretea

Ieri, Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentinţa definitivă în dosarul în care Fănică Varga, un bărbat de 42...

Închide