Medalion literar „Surorile Brontë”, organizat de Biblioteca Judeţeană

După o întrerupere de aproape un an, Bi­blio­teca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hu­ne­doara-Deva, cu sprijinul Consiliului Ju­de­ţean Hunedoara, reia seria manifestărilor cul­tural-educative dedicate tuturor iubi­torilor de cultură, în mod deosebit tinerilor.
Continuând prezentarea unor personalităţi feminine româneşti şi străine, în ziua de 4 martie 2021, ora 13.30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, Biblioteca Judeţeană va organiza un medalion cu tema „Surorile Brontë”, dedicat celor trei scriitoare bri­ta­nice ale căror romane s-au bucurat de mare succes de-a lungul celor două secole care au trecut de la apariţia lor.
Pe baza unei ample prezentări, publicul va face cunoştinţă cu viaţa dramatică, mar­cată de suferinţe de neimaginat, de boli şi pri­vaţiuni ale surorilor Charlotte, Emily şi Anne Brontë. În ciuda condiţiilor extrem de grele în care au trăit, în ciuda bolilor care le-au mă­cinat, cele trei surori au fost mereu în­setate de cultură. Imaginaţia lor precoce şi ta­lentul literar cu care au fost dăruite le-au condus la crearea atât de cunoscutelor romane care au bucurat zeci de generaţii de cititori: Jane Eyre, Shirley (Charlotte Brontë), La răscruce de vânturi (Emily Brontë), Agnes Grey, Necunoscuta de la Wild­fell Hall (Anne Brontë). Toate aceste romane, scrise cu sen­sibilitate şi cu un acut simţ al observaţiei, reprezintă un tablou fidel al societăţii en­gleze de la începutul secolului XIX. Succesul deosebit al acestor romane, ecranizările care s-au făcut pe baza lor în ultimul secol sunt dovada cali­tăţii lor deosebite.
Prezentarea va pune în evidenţă, pe lângă viaţa lor impresionantă, contribuţia fie­căreia dintre cele trei surori Brontë la îmbogăţirea literaturii engleze.
La sfârşitul expunerii, participanţilor le vor fi adresate întrebări legate de subiectul prezentat, cei care dau răspunsuri corecte fiind răsplătiţi cu premii constând în di­plome şi cărţi.

Ioan Sebastian Bara,
managerul Biblioitecii Judeţene
„Ovid Densusianu” Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina albă

Toma Coconea, parapantist din Petroşani Pentru că, el fiind un veritabil ambasador al sportului extrem, va da startul competiţiei extreme

Bulina neagră

Constantin Stancu, fost viceprimar al oraşului Uricani Pentru că a accidentat grav un pieton care traversa strada prin locul special

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Dragoste mare pe odrasla unui fost edil din sudul judeţului, o coniţă trecută de prima tinereţe. Gurile rele spun că

Închide