Comunitate

Mărtineşti: şcoala, pregătită pentru elevi

Magdalena Şerban

Online sau offline, şcoala va începe conform programei adoptate de autorităţi. Prin urmare, primarii încearcă să creeze con­diţiile necesare pentru susţinerea cursurilor în vreme de pandemie. La Mărtineşti, mă­surile au fost deja implementate.
„Avem funcţionale o grădiniţă şi o şcoală primară în Mărtineşti, fiind frecventate de circa 40 de copii. Spaţiul din sălile de clasă este suficient pentru ca studiul să se des­făşoare în condiţii bune, iar intrarea şi ie­şirea din unitatea de învăţământ au fost mar­cate, tocmai pentru a nu se crea îmbul­zeală. Lemnul de foc pentru iarnă a fost asi­gurat, s-au făcut igienizări (chiar săptămâna trecută), s-au cumpărat măşti, dezinfectanţi, inclusiv pentru microbuzul şcolar etc. Acesta îi ajută zilnic pe copii să ajungă la ore, comuna fiind împărţită în două din punct de vedere al traseelor. Pe partea de Măgura, Mărtineşti şi Jeledinţi se vor face drumuri mai multe (dublu faţă de normal), ca să se respecte regulile sanitare de distanţare. În rest, elevii de generală şi liceenii trebuie să facă naveta la Călan sau Orăştie. Unii au părinţi care lucrează în zonele respective şi le este mai uşor. Alţii apelează la transportul în comun, fiindu-le decontat“, a arătat Adinel Botescu (foto), primarul din Mărtineşti.
Acesta a mai spus că în varianta în care se va adopta ideea şcolii online, aici va fi o problemă cauzată de semnalul sacadat sau chiar inexistent la Internet în unele sate, precum şi de lipsa tabletelor electronice. „Dacă nici nouă, comunelor mici, nu ni se dau bani de la Guvern pentru a face faţă situaţiei pandemice şi a-i ajuta pe copii să înveţe de acasă, dacă asta se impune, ce să mai zicem. De unde să tot achiziţionăm totul din bugetul local? La orice, mai nou, primarii trebuie să se descurce. Se iau hotărâri de la centru, dar trebuie puse în practică în teritoriu. La un simplu calcul, 50 de tablete ar însemna zeci de mii de lei, cu tot cu abonamentul la Internet. Nu poţi să-i dai unuia, iar altuia nu. Pentru nişte copii, există dreptate şi egalitate. Or, chiar dacă părinţii, să zicem că au mai multe posibilităţi, cum îi explici celui mic că el nu poate primi tabletă, la fel ca şi colegul lui a cărui familie întâmpină greutăţi de ordin financiar. Copiii sunt copii şi nu sunt de acord cu diferenţele făcute între ei, indiferent de conjunctură. Dacă am avea bani mulţi la visteria co­mu­nală, ne-am ocupa noi de tot, dar aşa, nee­xis­tând nici alocări previzionate la începutul anului când s-a construit bugetul, e musai să aşteptăm veşti de la minister. Să sperăm că se şi întâmplă ceva, nu doar vorbe în vânt“, a mai subliniat primarul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura