Comunitate

Marșul lui Iancu și spectacol folcloric, la Baia De Criș

Magdalena Șerban

În semn de omagiu și prețuire pen­tru „Crăișorul munților”, Parla­men­tul României a adoptat legea nr. 223 din 2023 prin care se instituie anul 2024 ca „Anul Avram Iancu”, pen­tru ani­ver­sarea a 2 secole de la naş­terea sa. În acest context, Con­si­liul Județean Hunedoara, Direcția Ge­ne­rală de Ad­mi­nistrare Monumente și Pro­mo­va­re Turistică a județului Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara și Primăria Comunei Baia de Criș organi­zea­ză duminică, 26 mai, în­ce­pând cu ora 16:00, un eve­ni­ment dedicat marelui revolu­țio­nar.

Patrimoniu
„Avram Iancu rămâne eroul nostru de suflet, punându-și am­prenta pe filele istoriei. Suntem onorați că putem să-i aducem un omagiu în straie po­pulare și promovând tradițiile care ne definesc ca națiune. Merită să fie cinstit cum se cu­vine, căci pentru noi, va fi mereu viu. Vă așteptăm cu mare drag să ne bucurăm de cântecul atât de valoros pe care patrimoniul nos­tru cultural ni-l pune la dis­po­zi­ție. Să ducem mai departe emblema unui popor unit prin valori eroice”, a fost invitația lansată de Ciprian Roman (foto), managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.

Programul manifestării: Avocatul moților și al națiunii române
Avram Iancu se individualizează în istoria Transilvaniei. La numai 24 de ani de­venise, în acceptul unanim al arde­le­nilor, Craiul munților. Cu el dialogau intelectuali precum Simion Bărnuțiu, Gheorghe Barițiu sau Alexandru Papiu Laurian, care își făceau cunoscută speranța: Acest tânăr va duce națiunea mai departe. Și așa a făcut. Istoria o confirmă. După ce satele din Munții Apuseni au fost atacate, Avram Iancu a intervenit și a reușit ca din toamna anului 1848, până în anul 1849, să facă din ținutul Munților Apuseni o „Țară Românească”. A organizat o rezistență împotriva atacurilor maghiare, însă după intervenția trupelor austriece și țariste a fost nevoit să cedeze. Deza­măgit, s-a retras în liniștea munților, ca un rătăcitor prin lume. Și-a găsit obș­tes­cul sfârșit la Baia de Criș. A fost în­mor­mântat cu funeralii naționale, în Panteonul Moților de la Țebea, lângă „Gorunul lui Horea”. Sute de moți au sosit călări, din Vidra de Sus (locul unde Avram Iancu văzuse lumina zilei), pen­tru a-l priveghea. Publicația Telegraful român prezenta textul: „Viața lui în totalitatea ei va rămâne o oglindă sin­ceră a vieții noastre naționale”. Ră­mâne un mare om în istorie, precum Ștefan cel Mare, Mircea cel Batrân, Mihai Viteazul şi Brâncoveanu.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura