Marsul culturii, de la Bucuresti la Sarmizegetusa

10 septembrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Scriitorul Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, este iniţiatorul unui marş al culturii, care va avea loc, în această lună, şi se va desfăşura pe o distanţă de 500 de kilometri, de la Bucureşti, la Sarmizegetusa. Evenimentul este considerat un act cultural extrem, şi este unic în istoria culturii româneşti.

În actualitate, marile culturi ale lumii
Scopul declarat al marşului este acela de a promova cultura naţională şi de a readuce în actualitate marile culturi ale lumii, cele care au îmbogăţit de-a lungul istoriei spiritul umanităţii. Cei aproape 500 km vor fi străbătuţi pe jos, cu opriri în toate oraşele importante aflate de-a lungul traseului. Una dintre opriri, deopotrivă simbolice, va fi la Târgu Jiu, la Complexul Brâncuşi, unde va avea loc o întâlnire a artiştilor importanţi din ţară – scriitori, muzicieni, artişti plastici – aceştia aducând şi un omagiu personalităţii marelui sculptor Constantin Brâncuşi, înţeles ca un model exemplar, nu numai al culturii noastre, ci şi al celei universale. Destinaţia finală va fi la ruinele Sarmizegetusei, capitala Daciei, spaţiu sacru al românilor, care acum mai bine de două milenii, era considerată un loc important din punct de vedere cultural, economic, militar şi administrativ în lumea antică. Marşul se va finaliza printr-o întâlnire şi un spectacol, desfăşurate între zidurile anticei Sarmizegetusa, care ar trebui să devină, în opinia organizatorilor, un spaţiu sacru, un loc de pelerinaj al tuturor românilor. Potrivit prof. Gabriela Dascălu de la Liceul de Artă „Hariclea Darclee” Brăila, coordonator al Concursului internaţional de creaţie literară „Ars Nova”, unde Laurian Stănchescu este preşedinte al juriului, marşul organizat de către acesta este gândit ca un act cultural extrem, şi este unic în istoria culturii noastre.
Laurian Stănchescu a organizat alte trei evenimente culturale: primul la Băile Herculane în anul 2008, al doilea la Curtea de Argeş în acelaşi an şi al treilea la Drobeta Turnu-Severin, în data de 27 martie 2010, în memoria lui Nichita Stănescu. (Eugen Evu)

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Bulina albă

Mihaela Jecherean, antrenoarea majoretelor de la CNS-CSS „Cetate” Deva

Bulina neagră

Maria Buzea, din Petroşani

Cum au împãrtit consilierii deveni banii nerambursabili

Precum în Parlamentul României, aşa şi în Consiliul Local Deva. Una se stabileşte în comisiile de specialitate, şi alta se...

Închide