Mare sărbătoare la bisericuţa din Lunca Jiului

Locuitorii din Petroşani se pregătesc cum se cuvine, pentru a deschide porţile uneia dintre cele mai frumoase bisericuţe din Valea Jiului.
Mai mult decât oricând, în acest an, oamenii s-au întors în biserici, sperând ca rugăciunile să le fie ascultate, încât să treacă mai uşor peste necazurile pricinuite de vremurile tulburi. De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, la bisericuţa de lemn din Lunca Jiului – Petroşani, un loc încărcat de spiritualitate, zeci de credincioşi merg să se roage pentru sănătate şi ajutor divin. În lăcaşul de cult declarat monument istoric, în care au loc slujbe doar de Paşti şi de praznicul celor doi sfinţi ce dau şi hramul bisericii, oamenii aprind o lumânare, convinşi că rugile lor vor fi ascultate şi-şi vor găsi alinare.
„Trăim cu speranţa că Dumnezeu ne va ajuta să trecem şi peste vremurile astea. Oamenii vin să se roage pentru sănătate în primul rând şi pentru ca Dumnezeu să-i ferească de necazuri. Să nu-şi piardă locul de muncă sau alte lucruri lumeşti. Credinţa ne-a rămas şi nu ne-o poate lua nimeni, iar în aceste zile grele, se întăreşte şi mai mult”, spune Ioan, un enoriaş care se îngrijeşte de micuţa biserică.
Totodată, astăzi, în ziua de cinstire a sfintei biserici, are loc şi o pomană dată de preoţi. Biserica Sânoni datează din 1753, cel puţin, aşa se crede, pentru că nimeni nu ştie cu exactitate când a fost construită. Realizată la început din lemn de frasin, bisericuţa, pentru că devenise neîncăpătoare, a fost lărgită cu lemn de brad. Pe prispa din faţă încă se mai găseşte o lespede de piatră pe care stă scris anul 1435, iar clopotul bisericuţei are o vechime de peste 1.000 de ani, luând în considerare anul care este trecut pe el, adică 790. Lăcaşul are toate icoanele din interior pictate pe lemn încă de la începuturi şi păstrează altarul construit dintr-o piatră de moară. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
18 dintre traficanţii de etnobotanice au fost arestaţi

Un număr de 18 persoane, membre ale grupării care se ocupa de importul şi comercializarea ilegală a unor produse etnbotanice,...

Un bărbat din Vulcan, stâlcit în bătaie de doi poliţişti: „Mi-au dat cu levierul peste mâini şi genunchi”

Cazul bărbatului de 31 de ani din Uricani, bătut până a fost desfigurat de doi poliţişti din localitate, s-a repetat...

A început judecata în cel de-al treilea dosar de braconaj arheologic

Judecarea celui de-al treilea dosar de braconaj arheologic, în care patru deveni sunt acuzaţi furtul unor obiecte de tezaur care...

Închide