Politica si administratie

Marcel Ciolacu nu se lasă! Premierul își asumă răspunderea în Parlament pe reforma fiscal-bugetară, cu mandatul pe masă

Premierul Marcel Ciolacu (foto) vrea să oprească risipa banilor publici și eva­ziunea printr-un pachet de refor­me, pentru care își va angaja răs­pun­derea în Parlament. Este o debandadă bugetară, a spus premierul, ieri, care trebuie înlocuită cu un sistem echi­tabil pentru toată lumea.

În buzunarele unor șmecheri
„Risipa bugetară, evaziunea și oco­lirea taxelor cumulate sunt frâna care țin pe loc dezvoltarea României. Din punc­tul meu de vedere, nu mai putem continua așa. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri sau sunt risipite cu instituții care se cal­că pe picioare, în loc să fie fo­losite pentru drumuri, spitale și școli”, și-a început discursul șeful Exe­cu­tivului, înaintea ședinței de gu­vern. Vociferările din spa­țiul pu­blic ale unor „ipocriți”, care critică ceea ce au cuprins în PNRR l-au făcut pe Ciolacu să ia decizia de a ocoli pro­ce­dura clasică legislativă și de a alege o modalitate sim­pl­i­ficată și mai rapidă: angajarea răs­punderii guvernului.
„Vreau să facă anunț că Guvernul își va asuma răspunderea în fața Par­la­mentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și cele pentru combaterea eva­ziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru re­for­me și dreptate social”, a spus Ciolacu. Premierul anunță că merge mai departe, cu toată fermitatea, și va lua „puțin de la noi” și puțin de la cei care fac mulți bani, pen­tru a da pensionarilor. „Nu mai putem con­ti­nua așa și da, dacă-mi permiteți, aș vrea să iau puțin de la noi, cei cu putere de muncă, și de la cei care fac foarte mulți bani, pen­tru a da și la pensionari, care au muncit o viață, și la cei aflați în ne­voie. Cred că acesta este modul co­rect în care un stat trebuie să se com­por­te în fața cetă­țe­nilor săi”, a mai spus Marcel Ciolacu.

În septembrie
Decizia angajării răs­punderii de către Guvern a fost dis­cutată, agreată și stabilită în Coaliție, a confirmat pur­tătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Motivul ține strict de timp, România fiind într-o situație de reală urgență. „Așadar, motivul este unul cât de poate de pragmatic: suntem într-o situație de reală urgență pentru aplicarea acestor măsuri, astfel încât să aibă efectul dorit în aceste ultime patru luni ale anului”, a spus deputatul liberal, Ionuț Stroe. Cel mai probabil, angajarea răspunderii în Parlament se va în­tâmpla în primele săptămâni ale lunii septembrie, imediat ce toate detaliile vor fi fost stabilite cu Comisia Euro­peană. Reamintim că o serie de miniș­trii din Cabinetul Ciolacu vor merge
la Bruxelles, la finalul lunii august, pentru a avea discuții tehnice cu re­prezen­tanții Comisiei Europene. Și premierul va ajunge la Bruxelles, pen­tru discuții pe tema țintei de deficit. Surse guvernamentale au afirmat că premierul a informat-o pe șefa Comisiei Europene, în cadrul între­vederii de la Atena, că va solicita modificarea calculului deficitului, care să nu includă costurile su­plimentare generate de războiul din Ucraina.