Actualitate

Tupeu de șoferi! Au circulat cu mașini cu ITP fals

Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în primele șase luni din anul 2023, 44.472 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 44,16 la sută dintre acestea aveau deficiențe teh­nice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate ne­con­forme.

Pericol de accidente
Cele mai multe neconformități au fost constatate la: instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,54 la sută), emisiile poluante (22,1 la sută), punți, jante, anvelope și suspensie (13,04 la sută), vizibilitate (12,81 la sută), șasiu și elemente atașate șasiului (11,08 la sută). Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,57 la sută dintre vehiculele controlate şi în 1,9 la sută din cazuri au fost constatate pro­bleme la sistemul de direcţie. În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 2.820 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.064 de vehicule s-a con­si­derat că acestea prezintă pericol imi­nent de accident. Aproximativ 2,6 la sută dintre vehiculele verificate pre­zen­tau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte des­făşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul primelor șase luni ale anului 2023, au fost aplicate 14.354 de sanc­țiuni, au fost retrase 12.362 de cer­tificate de înmatriculare, au fost imo­bi­lizate 194 de vehicule și 260 ITP-uri au fost anulate.

O nouă inspecție tehnică
În județul Hunedoara au fost verifi­cate, în perioada menționată, 578 de ve­hicule. Dintre acestea, 7,61 la sută pre­zentau diferite neconformități teh­nice sau legate de acte și 1,04 la sută aveau ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în județ au fost aplicate 49 de amenzi con­tra­ven­ționale și au fost retrase 49 de certi­fi­ca­te de înmatriculare.
În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de în­matriculare, acesta poate fi redo­bân­dit numai după efectuarea unei ins­pec­ții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura