Manual de luptă împotriva manipulării

7 octombrie 2010 | 7 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

Dacă jurnaliştii fac şcoală spre a şti cum să informeze/manipuleze, atunci cititorii/privitorii/ascultătorii sunt complet expuşi, majoritatea neştiind cum să se protejeze împotriva acestei manipulări.
Dacă ar fi după mine, aş introduce (am mai spus asta) o materie pentru liceeni, ceva gen curs de comunicare. Într-o societate modernă, comunicarea devine esenţială, plus că nici nu ar mai fi victime atât de uşoare ale manipulării.
Ceea ce mă determină să revin este modul în care se desfăşoară, de la o vreme încoace, dialogurile de la televizor între reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei. Există diferite teorii legate de argumentare, aş fi preferat ca în loc de abureală, cei trimişi de PDL la dezbateri să mă informeze. Poate aşa mi s-ar fi atenuat nervozitatea legată de mersul prost al ţării. Dar, din ceea ce văd, nu pot să cred că aceia care sunt trimişi de PD-L prin studiourile Antenei 3 sau Realităţii TV nu au fost instruiţi cum să distrugă o conversaţie. Prea sunt toţi pe acelaşi calapod, pentru a nu exista o strategie de comunicare impusă, ceea ce pe mine, ca telespectator, mă deranjează.
Să explic.
În momentul în care este introdusă o temă în discuţie, iar ea se dovedeşte incomodă, se recurge la o stratagemă care prevede că evitarea unei întrebări presupus deranjante se face (inclusiv) prin schimbarea subiectului sau deturnarea atenţiei. Concret – de ce guvernul a scăzut salariile? poate suna întrebarea. Iar răspunsul este ceva de genul, da, dar Ponta nu a fost în sală când s-a votat legea. Năucitor. Poate or fi care înghit chestii din astea, dar mă deranjează când telespectatorii care chiar mai înţeleg câte ceva şi nu sunt îndobitociţi de subcultură au parte de bruiaj mediatic şi strategii cretinoide de evitare, în loc de dezbateri în care albul să fie alb şi negrul negru. Iar când mai aud şi expresia: „românii se vor convinge…”, sau variaţiuni, venită din partea unora care habar nu au câţi români se vor convinge, îmi vine să sparg televizorul. Sau îmi venea. Mai ales, când practicanţii acestui sport erau sau sunt încă intelectuali la a căror opinie am ţinut, cum ar fi Sever Voinescu. Când simt că ajung la saturaţie, închid şi trec, câteva zile, pe cărţi. Sau pe ziare, unde pot citi opinii coerente ale unor analişti politici moderaţi, care îmi spun cam cum stă treaba real.
Sau, în orice caz, închid sau schimb canalul când văd că se repetă la nesfârşit aceleaşi chipuri, indiferent de partidul din care provin.

Loading...

Comentarii (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. maria spune:

  poate ca, pe linga alte multe lucruri proaste pe care le avem sunt si aceste televiziuni de stiri si discutii aiurea si pentru o tara ca a noastra sunt prea multe si nu merita nici macar sa fie nominate, cit sunt dispuse sa manipuleze-nu doar politicii cit si realizatorii de programe-se vede chiar si de la 2000 de km distanta…imi permit sa va traduc din Tiziano Terzani, marele journalist, in special din cartea UN ALTRO GIRO DI GIOSTRA sau CALATORIE IN RAUL SI IN BINELE TIMPULUI NOSTRU : “traiesc acum, aici, cu senzatia ca universul este extraodinar, ca nimic, niciodata nu se intimpla per caso si ca viata e o nesfirsita descoperire. Eu sunt in particular norocos pentru ca, acum mai ca niciodata fiecare zi este cu adevarat un altro giro di giostra(este roata aceea mare din parcurile de distractie)intimplator am citit aceasta carte in care personajul este insasi cancerul de care sufera acest fost mare ziarist. cu acest personaj teribil autorul face ocolul pamintului, din cele mai avansate clinici de oncologie din America si pina in satele cele mai pierdute din India sau Brazilia sau Filipine sau Europa, de la medici la vraci, de la savanti la magicieni si pestte tot in acest ocol al pamintului politica este copilul cretin, retardat, care rastoarna farfuria cu supa calda in capul celorlalti…si pentru bravura asta este premiat! am citit si editorialul de ieri…si cel de azi si chiar daca s-ar tipari un manual de lupta impotriva manipularii in tara noastra vor aparea doua probleme: 1 autorii si 2 editura si tipografia la care va fi tiparit! si cred ca stiti de ce!

 2. tavi spune:

  “nu pot să cred că aceia care sunt trimişi de PD-L prin studiourile Antenei 3 sau Realităţii TV nu au fost instruiţi cum să distrugă o conversaţie. Prea sunt toţi pe acelaşi calapod, pentru a nu exista o strategie de comunicare impusă, ceea ce pe mine, ca telespectator, mă deranjează.”
  Nu vreau sa cred ca ramineti numai cu aceasta concluzie, de fapt, aveti prea multa experienta in acest domeniu si parca as crede ca incercati si cu noi acelasi lucru. Adica ,o mica manipulare de presa!
  Din cite am tras eu concluzia, raspunsul este clar,RAZBOIUL in media continua. Nu stiu inca in favoarea cui?
  Oricum ,tot mai multi adoptam tactica de a ne juca cu telecomanda. E drept ca am invatat-o destul de greu, dar mege. Ramine de vazut ce spun agentiile care urmaresc “ratingul”

 3. alex gruian spune:

  Doriti sa spun ca si presa manipuleaza? Dar este evident. Opinia mea este ca poti sa spui ce vrei, atat timp cat este o evidenta sau se poate proba.

 4. sever mateuca spune:

  ei manipuleaza presa taica gruian ! cum sa manipuleze ? nu se poate asa ceva. presa spune totdeauna aevarul ! pur si simplu mi-e scarba.

 5. alex gruian spune:

  Domnule Mateuca, regretabil este acest familiarism cu taica si alte chestii. Poate sa va fie oricat de scarba, dar puteti avea cel putin decenta unei exprioari politicoase. Scarba mea provine si din excesul de bascalie al neamului. Cand nu avem argumente, injuram si facem bascalie.
  Este , cred, prima si ultima data cand raspun la un post al Domniei-Voastre.

 6. Andrei spune:

  Din cate stiu, sunt cateva scoli generale si licee prin judet unde se fac astfel de cursuri de comunicare (ce-i drept, optionale) in cadrul carora se discuta si aspectele evidentiate in articolul dumneavoastra.

 7. alex gruian spune:

  Atat timp cat aflam ca 61% din populatie isi ia informatiile de la televizor, un curs de comunicare devine aproape obligatoriu, asa cum sunt si cursurile de utilizare a calculatorului.

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Deputatul PDL, Iosif Blaga, s-a ales cu dosar penal

În cursul zilei de ieri, deputatul PDL Iosif Blaga a dat cu maşina peste o femeie de 81 de ani,...

Bulina neagră

Zoltan Lacataş, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului

Bulina albă

Adrian Piper, plutonier adjutant de jandarmi

Închide