Manifestare cultural-educativă sub genericul „Nicolae Filimon şi epoca sa“

18 septembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 25 septembrie 2019, ora 13.30, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva o manifestare cultural-educativă sub genericul „Nicolae Filimon şi epoca sa”.
Activitatea este dedicată împlinirii anul acesta, la 6 septembrie, a 200 de ani de la naşterea scriitorului şi publicistului Nicolae Filimon.
Ca de obicei, publicul-ţintă al acestei activităţi va fi format din elevi de la colegiile şi liceele din Deva cărora li se vor prezenta momente şi aspecte mai puţin cunoscute din orele de clasă.
Am ales personalitatea lui Nicolae Filimon pentru că acesta este autorul primului roman modern din literatura română, este primul cronicar muzical şi, deloc în ultimul rând, a fost un fin observator al societăţii româneşti de la începutul secolului XIX. Deşi autor al unui singur roman, „Ciocoii vechi şi noi”, Nicolae Filimon a descris în paginile acestuia personaje emblematice, stări şi situaţii tipice acelor vremuri, a zugrăvit un amplu tablou social, politic, cultural al Bucureştiului înainte de Unirea din 1859.
Prezentarea va urmări firul vieţii lui Nicolae Filimon: de la copilăria petrecută în mahalaua Ienii din Bucureşti, la anii în care a fost cântăreţ în strana unor biserici bucureştene, apoi pasiunea pentru muzica italiană de operă, participarea la primele spectacole ale unor trupe italiene şi relatarea acestora în pagini erudite de cronică muzicală, îl vom vedea apoi angajat la instituţia care va deveni Arhivele Statului, îl vom însoţi în călătoria lui în Ungaria, Austria, Germania şi Italia, îl vom vedea alături de mai vârstnicul său prieten, Anton Pann, şi vom asista, spre sfârşitul vieţii, la apariţia „romanţului original” care a marcat începutul romanului românesc modern.
Nicolae Filimon omul, cu bucuriile şi necazurile lui, cu dragostea lui de viaţă, de petreceri, va fi mai bine cunoscut şi graţie caracterizării atât de limpezi pe care i-a făcut-o scriitorul Ion Ghica într-una dintre scrisorile sale către Vasile Alecsandri, scrisoare din care aflăm că Nicolae Filimon avea un „…caracter independent, nu s-a căciulit niciodată la nimeni; ura şi despreţuia lipsa de demnitate şi linguşirea; modest până a roşi când auzea laude pentru scrierile lui, n-a bănuit niciodată că era un scriitor de mare merit”.
Prezentarea vieţii şi operei lui Nicolae Filimon se doreşte şi un îndemn la lectură astfel încât tinerii care vor fi prezenţi în sală să dorească să vină ei înşişi la sursă, să ne treacă pragul şi să caute scrierile lui Nicolae Filimon şi scrierile dedicate lui, acest mare scriitor român, pe nedrept uitat.
Ca de obicei, în finalul prezentării vor fi adresate întrebări pe marginea subiectului, iar cei care dau răspunsuri corecte vor fi recompensaţi cu premii constând în cărţi şi diplome.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
S.C. Apa Prod S.A. – Comunicat de presă

Având în vedere faptul că subiectul ajustării tarifelor la apă şi canalizare este exploatat excesiv în scopuri electorale, rostogolindu-se în...

Anunt Finante 3

Anunt Finante 1

Închide