Comunitate

Mândrele Țurcane Breze, admirate în Valea Jiului

Magdalena Șerban

Recent, crescătorii de oi din Valea Jiului și nu numai s-au reunit pe platoul de la Jieț (Petrila), la o nouă ediție a expoziției de ovine „Țurcana Brează de Valea Jiului”.
Astfel, cele mai frumoase mioare au putut fi admirate și cântărite din ochi de cei prezenți, iar bucatele alese și folclorul autentic au venit să completeze reușita manifestării. Pe lângă fermieri, agri­cultori și iubitori ai vieții rurale, acțiunea a primit salutul autorităților locale și ju­dețene.

Cu tradiție în oierit
„I-am promovat pe crescătorii de ovine din Petrila, Valea Jiului și județul Hunedoara, la cea mai frumoasă ex­po­ziție de ovine Țurcana brează de Valea Jiului. Mulțumesc pentru sprijin Con­si­liului Județean Hunedoara și președin­telui Laurențiu Nistor, le mulțumesc tuturor participanților la această ex­po­ziție și pot să afirm, fără să greșesc, că Țurcana brează din toată România își are originile în localitățile orașului Petrila: Jieț, Cimpa, Taia, Popi, Dobrești, Răs­coala și Tirici. De asemenea, mulțumesc Asociației crescătorilor de ovine Dacia, în special domnului profesor Gheorghe Neață, APIA, DSV, AFIR, Direcția agri­colă, precum și tuturor celor care au fost alături de noi pentru a asigura succesul acestui eveniment. Transmit un mesaj de încurajare către toți crescătorii de ovine, să nu abandoneze această acti­vitate pentru că, pe termen lung, va fi una foarte profitabilă, iar administrația locală de la Petrila și cea județeană îi vor sprijini, în continuare”, a transmis Vasile Jurca, primarul orașului Petrila. Este cu­noscut faptul că această îndeletnicire, și anume creșterea oilor din rasa Țurcană, are cea mai mare răspândire în rândul oierilor din România. Rasa – supra-de­numită și ”Regina Munților”, este stabilă, rezistentă, deloc pretențioasă, oferind producții mixte de lapte, carne și lână, ceea ce au făcut-o să fie foarte apreciată.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura