Mâine, în Vinerea Mare, are loc pelerinajul pe Drumul Crucii la Straja

12 aprilie 2017 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Maximilian Gânju

De mai mulţi ani de zile, în Vinerea Mare, pornind de la poalele Munţilor Vâlcan şi până în inima Staţiunii Straja, se desfăşoară un pelerinaj ortodox la care participă deopotrivă turişti, credincioşi din zone îndepărtate ale ţării, cât şi localnici.

„Drumul Crucii”, cum este numit pelerinajul, presupune parcurgerea unui traseu de circa 10 kilometri între Lupeni şi schitul din Vârful Straja, situat la 1.440 de metri altitudine. Credincioşii duc pe braţe şi umeri sau însoţesc o cruce din lemn masiv, care cântăreşte peste 100 de kilograme. Procesiunea religioasă începe de la orele amiezii, din centrul municipiului Lupeni, unde călugării schitului din Straja, dar şi cei de la Mânăstirea Lainici se roagă şi ţin o slujbă pentru participanţi. Pelerinajul imită fidel drumul parcurs de Iisus Hristos în ziua răstignirii pe cruce. Procesiunea este condusă de un sobor format din 14 preoţi şi călugări care se roagă pe tot traseul de 10.145 de metri, iar pe această distanţă, pelerinii fac 14 opriri, la 14 troiţe ridicate pe marginea drumului. La fiecare popas preoţii citesc cele 12 Evanghelii. Pe crucea de peste 100 de kilograme şi cinci metri lungime, transportată de credincioşi cu braţele, sunt imagini cu cele 14 popasuri care se fac în drumul până la schit, o bucată de lemn din Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, adusă de pe Muntele Athos, precum şi moaştele mai multor sfinţi.
”Prin «Drumul Crucii» se încearcă rememorarea suferinţei la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea păcatelor noastre”, spune Emil Părău, organizatorul acestei procesiuni, care a devenit o tradiţie. Pentru că vremea se anunţă bună, şi în acest an organizatorii se aşteaptă ca la ”Drumul Crucii” să ia parte peste o mie de persoane.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. cris spune:

    Adica maine,joi,e de fapt vineri!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Investiţia de la Sanatoriul Geoagiu continuă

Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat suma de un milion de lei pentru continuarea lucrărilor de reabilitare de la Sanatoriul de...

Bulina neagră, 13.04.2017

Stelian Şalapa, membru al unui grup de proxeneţi Pentru că, împreună cu alţi trei indivizi, a racolat timp de mai...

Bulina albă, 13.04.2017

Petre Pavel, pompier din Uricani Pentru că din proprie iniţiativă, îi construieşte unui vecin, în vârstă de 65 de ani,...

Închide