Actualitate

Mai multe şanse pentru copiii răpiţi

Cristina Ghenea

În curând, în România va funcţiona un sistem de semnalare a cazurilor de răpire a minorilor. Poliţiştii hunedoreni au derulat o campanie de informare a cetăţenilor din tot judeţul, împărţind peste 700 de pliante, pentru ca lumea să înţeleagă importanţa mecanismului naţional „Alertă Răpire Copil!”.
 

În trei ore, află toată ţara
În parcul de la poalele Cetăţii din Deva, precum şi în toate oraşele şi municipiile din Valea Jiului, poliţiştii de proximitate au stat de vorbă cu cetăţenii, în special, cu părinţii şi bunicii, explicându-le ce presupune acest sistem, care va funcţiona de la sfârşitul acestei luni. Odată declanşată alerta, imaginea copilului răpit, dar şi detalii legate despre acesta vor fi transmise în maximum trei ore în toată ţara. Astfel, vestea va ajunge în gări, autogări, aeroporturi, la televiziuni şi posturi de radio, dar şi pe panourile electrice publicitare amplasate în centrul oraşelor sau în marile spaţii comerciale. De asemenea, şi poliţiştii de frontieră vor lua măsuri speciale, pentru a nu permite răpitorului trecerea graniţelor. Cheltuielile, de aproximativ 250.000 de euro, pentru punerea în aplicare a acestui program în România, au fost suportate de Comisia Europeană.

Doi minori nu au fost găsiţi
Potrivit inspectorului Andrea Fieraru, din cadrul IPJ Hunedoara, mecanismul respectiv este conceput pentru situaţii excepţionale, ceea ce înseamnă că declanşarea sa se va face doar în situaţii când răpirea este certă şi doar în cazul în care este vorba de un minor. Asta, deoarece, atât în judeţul Hunedoara, precum şi în restul ţării, în majoritatea cazurilor de dispariţii de copii este vorba de plecări voluntare ale acestora de acasă.
De la începutul anului şi până în prezent, 46 de minori din judeţ au fost daţi dispăruţi, iar dintre aceştia, doi încă nu au fost găsiţi. De altfel, în urmă cu mai puţin de două săptămâni, poliţiştii au găsit cadavrul unei tinere de doar 14 ani, din Simeria, care a decis să-şi pună capăt zilelor, aruncându-se în apele râului Mureş.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.