Magistraţii Curţii de Apel Alba au dat sentinţa definitivă în megadosarul Simota&Litera, desfiinţând decizia Tribunalului Hunedoara. Alin Simota a fost achitat, doar Litera şi Penciuc condamnaţi la închisoare

Sorina Popa

Şoc după decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Alba în dosarul Simota&Litera, care s-a judecat mai bine de şapte ani, adică din 2013. Reamintim că, în august 2018, Tribunalul Hune­doara, a dat sentinţa în mega-dosarul grupării in­frac­ţionale organizate Simota&Litera, condam­nân­du-i pe liderii grupării la ani grei de puşcărie.

Care au fost sentinţele date de Tribunalul Hunedoara
Cei implicaţi au fost judecaţi pentru infracţiuni comise cu violenţă, cămătărie, şantaj, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi trafic de persoane. Cea mai grea pedeapsă a primit-o deveanul Cristian Litera, de nouă ani şi 10 luni de închisoare. El a fost găsit vinovat pentru acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj, cămătărie, trafic de persoane şi fals în declaraţii, toate în formă continuată. Alin Simota a fost condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare. Afaceristul din Valea Jiului a fost condamnat pentru constituire de grup infracţional organizat, lipsire de liber­tate şi şantaj. Deveanul Cătălin Penciuc s-a ales cu o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj şi complicitate la înşelăciune.Fostul poliţist Zorin Avram, judecat în acest dosar, a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare sub supra­ve­ghe­re timp de doi ani, pentru sprijinire a unui grup infrac­ţional organizat şi favorizarea făptuitorului. Mihai Emino­vici Ciobanu, un agent de asigurări din Deva, a primit o pe­deapsă de un an şi 10 luni de închisoare cu suspen­dare cu termen de încercare de doi ani şi şase luni, pentru aderare la grup infracţional organizat şi înşelă­ciune privind asigurările. El a fost cel care l-a ajutat pe Litera şi alţi inculpaţi din dosar, care au înscenat câteva accidente rutiere, să obţină despăgubiri pentru poliţele de asigurări auto.Gheorghe Bota a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare cu termen de încercare de doi ani, iar Mihăiţă Mircea Varodi a primit o pedeapsă de un an şi 10 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de doi ani. Florin Micluţa a primit doi ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de patru ani. Fosta soţie a lui Alin Simota, Simina Mirela Pintican, a primit o pedeapsă de şase luni închisoare cu suspendare pentru complicitate la cămătărie în formă continuată.

Curtea de Apel desfiinţează latura penală
Cu toate astea, ieri, magistraţii de la Curtea de Apel Alba au desfiinţat decizia Tribunalului Hunedoara în acest dosar. Sentinţa este definitivă. Astfel, aproape toţi inculpaţii au fost achitaţi pentru acuzaţiile pentru care au fost judecaţi! Soluţia Curţii de Apel Alba arată că: „admite apelurile declarate de DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara şi inculpaţii Litera Constantin Cristian, Penciuc Cătălin, Simota Alin, Ciobanu Mihai Eminovici, Micluţa Florin Voicu, Avram Zorin, Pintican Mirela Simina (fostă Litera, fostă Simota) împotriva sentinţei penale nr. 136/08.08.2018 pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul nr. 854/57/2013*, pe care o desfiinţează: – sub aspectul laturii penale în ceea ce priveşte: soluţiile de condamnare pentru infracţiunea de grup organizat cu privire la toţi inculpaţii; soluţiile de condamnare a inculpaţilor Pintican Mirela Simina, Ciobanu Mihai Eminovici, Bota Gheorghe, Varodi Mihăiţă-Mircea, Micluţa Florin Voicu, Avram Zorin cu privire la toate infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată; soluţia de indisponibilizare a bunurilor inculpaţilor Pintican Mirela Simina şi Simota Alin; individualizarea pedepselor cu privire la inculpaţii Litera Cristian Constantin (pentru infracţiunile de cămătărie, trafic de persoane, şantaj), Penciuc Cătălin (pentru infracţiunea de şantaj) şi Simota Alin (pentru infracţiunea de şantaj); ridicarea măsurii asigurătorii cu privire la inculpata Pintican Simina; reevaluarea sumelor pentru care se dispune confiscarea de la inculpatul Litera Cristian Constantin; redozarea cheltuielilor judiciare cu privire la inculpaţii condamnaţi. Sub aspectul laturii civile cu privire la acţiunea civilă exercitată de partea civilă Crişan Ionuţ Traian”, se arată în soluţia dată în acest dosar.

Simota, curat ca lacrima
Fostul finanţator al Jiului, Alin Simota (foto stânga), a fost achitat pentru acuzaţiile de şantaj, de constituire a unui grup infracţional organizat, de nedepunerea mu­niţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la ex­pirarea perioadei de valabilitate a permisului, de de­ţi­nere de muniţie fără drept, instigarea la lipsire de liber­tate, şantaj în formă continuată. Deci, Alin Simota a fost achitat de toate acuzaţiile, fiind acum curat ca lacrima.

Fostul poliţist şi ceilalţi inculpaţi, achitaţi
În aceste condiţii, Gheorghe Bota a fost achitat pentru infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat, la fel şi Mihăiţă Varodi. De achitare beneficiază şi Simina Mirela Pintican (fostă Litera, fostă Simota) pentru infracţiunea de aderare la un grup infracţional organizat, pentru complicitate la infracţiunea de şantaj în formă continuată, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de persoane în formă continuată, pentru complicitate la infracţiunea de cămătărie. De asemenea, acesteia i s-a ridicat sechestru pus pe mai multe bijuterii şi pe imobilul din Deva. Achitaţi au fost şi fostul poliţist Zorin Avram pentru acuzaţiile de sprijinire a unui grup infracţional organizat, Voicu Florin Micluţa, pentru infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat, complicitate la cămătărie, Mihai Eminovici Ciobanu, pentru infracţiunea de aderare la un grup infracţional organizat. În cazul lui Ciobanu, magistraţii au hotărât şi încetarea procesului penal cu privire la infracţiunea de complicitate la înşelăciune privind asigurările în formă continuată.

Penciuc a rămas doar cu trei ani de puşcărie
Fostul bodyguard al lui Simota, Cătălin Penciuc (foto dreapta), a fost condamnat pentru şantaj la 3 ani închisoare. Din aceasta, se deduce perioada de timp executată în stare de arest preventiv, de la data de 23.10.2015 până la data de 14.07.2016. Totodată, Penciuc a fost achitat pen­tru infracţiunea de constituire a unui grup infrac­ţional organizat şi încetează procesul penal cu privire la infracţiunea de complicitate la înşelăciune privind asigurările în formă continuată. El a fost achitat şi pentru acuzaţiile de lipsire de libertate.

Litera, cea mai mare pedeapsă
În ceea ce-l priveşte pe Cristian Litera (foto mijloc), el a primit cea mai mare condamnare în acest dosar. „Con­stată că infracţiunile pentru care inculpatul a fost con­dam­nat prin prezenta sentinţă au fost săvârşite în stare de concurs real, … aplică acestuia pedeapsa cea mai grea de 4 ani şi 6 luni închisoare pentru cămătărie şi şan­taj asupra unei persoane, la care se adaugă un spor de pedeapsă de 1 an şi 3 luni închisoare, reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite ((3 ani + 9 luni):3 =1 an şi 3 luni ), urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 9 luni închisoare. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal pe o pe­ri­oadă de 3 ani, care se va executa în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal după executarea pedepsei princi­pale. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a inter­zi­cerii drepturilor prev. de art. prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal, de la rămânerea definitivă a sentinţei de con­dam­nare şi până la executarea pedepsei principale sau con­si­derarea ca executată a pedepsei principale. În baza art.72 al.1 fraza I Cod penal, deduce din pedeapsa rezul­tantă aplicată inculpatului, perioada de timp executată în stare de reţinere, arest preventiv şi arest la domiciliu, respectiv de la data de 09.05.2013 până la data de 14.04.2015”, se arată în sentinţa Curţii. Litera a fost achitat pentru constituire de grup infracţional, pentru infracţiunile de lipsire de libertate, şantaj în formă continuată.

14 comentarii la „Magistraţii Curţii de Apel Alba au dat sentinţa definitivă în megadosarul Simota&Litera, desfiinţând decizia Tribunalului Hunedoara. Alin Simota a fost achitat, doar Litera şi Penciuc condamnaţi la închisoare

 • 11 decembrie 2020 la 13:05
  Permalink

  In sfirsit. Merge zdreanta de Litera la puscarie. Acolo e locul lui. Un excroc, un sifon jegos si un bulangiu.

 • 14 decembrie 2020 la 10:02
  Permalink

  La puscarie cu sifonul-tigan Litera. Sa-l f..a bulangiii in c.r. Un tigan, si la propriu si la figurat.

 • 14 decembrie 2020 la 21:36
  Permalink

  La puscarie cu toti interlopii.

 • 16 decembrie 2020 la 21:24
  Permalink

  Lyterosu ii o zdreanta si un praduitor . Ii la puscarie deja. Io trag bulangiii in c.r. Ha ha ha ha ha

 • 18 decembrie 2020 la 18:19
  Permalink

  Litera= SIFON, EXCROC si PUSCARIAS

 • 20 decembrie 2020 la 19:53
  Permalink

  Ho ho ho. O sa mearga militianul-tortionar Pitulescu cu colinda la puscarie sa-l colinde pe Lyterosu, poate ii mai sifoneaza ceva. Ha ha ha

 • 20 decembrie 2020 la 19:55
  Permalink

  Tare de tot. Ar trebui sa-i duca gaboru de pifulescu un borcan cu vaselina la Litera. Atentie bulangiii.

 • 25 decembrie 2020 la 11:42
  Permalink

  Ii aduce Mos Craciun vaselina la zdreanta de Lyterosu.

 • 27 decembrie 2020 la 18:13
  Permalink

  O sa ma imbat de revelion ca in sfirsit zdreanta de cristi litera a ajuns in puscarie. De n-ar mai iesi niciodata de acolo.

 • 29 decembrie 2020 la 6:16
  Permalink

  De unde se vede ca doar fraierii fac puscarie, smecherii adevarati niciodata. Penciuc, Litera niste prostalai cu muschi dar zero creier.

 • 30 decembrie 2020 la 19:01
  Permalink

  Mai Bobo vrei sa zici ca nu a fost o solutie corecta? Eu zic ca da. Sa nu uitam ca in acel dosar s-au facut multe abuzuri de catre anchetatori. Ulterior acestea au fost ascunse sub pres, ca si gunoiul. Asta ca sa nu mai cada si altii pe linga fostii procurori – tortionari Muresan si Cean. Oricum tiganul ala de puscarias, vb de Litera, a primit o pedeapsa cam mica, dar e bine totusi ca este acolo unde merita. Afirmind ca smecherii adevarati nu sint la puscarie e ca si cind ai afirma ca judecatorii nu au fost corecti. Cei doi judecatori sint f destepti si corecti.

 • 1 ianuarie 2021 la 15:39
  Permalink

  Aline citeste articolul bine sau te faci ca nu vezi. Ma refeream la unu ca simota, sau altii ca el care sunt la fel de vinovati ca ailalti, dar totusi scapa. Deci nu as fi asa de sigur ca judecatorii aia sunt asa corecti si destepti.

 • 1 ianuarie 2021 la 20:03
  Permalink

  Macar Penciuc nu e sifon si nici las, in schimb Litera e un sifon jegos si un las fara pereche.

 • 6 ianuarie 2021 la 19:36
  Permalink

  Litera si Perasifon sint cei mai mari praduitori. Doua zdrente.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare