Luncoiu de Jos: banii de la rectificarea bugetară, drămuiţi cu sufletul

17 septembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Singurul primar din judeţ care şi-a rupt din suma primită la rectificarea bugetară pentru a acoperi restanţa pe care statul o avea pe luna iulie la plata însoţitorilor persoanelor cu handicap este cel din comuna Luncoiu de Jos, Călin Dud (foto).

„Localnicii vin tot la primar şi se plâng de neajunsuri. Aşa că din cele 200.000 de lei primite la rectificarea bugetară (inclusiv diferenţa de impozit), am alocat 100.000 de lei capitolului de plăţi aferent însoţitorilor persoanelor cu handicap. Nu am putut să ştiu că unii nu au ce pune pe masă, chiar dacă nu noi suntem responsabili de asta, ci Guvernul. Sunt aproape 60 de persoane, iar costurile se ridică la 100.000 de lei pe lună. Banii le-au fost daţi pentru iulie, dar încă nu am plătit datoriile la stat pentru ei. August e descoperit, la fel cum se întâmplă până la final de 2019. Normal, am primit acest sprijin pentru investiţii, cofinanţări, avize, dirigenţie de şantier, plăţi curente, lucrări etc, deci echilibrare. Noi, strict pentru cheltuielile administrative, am mai avea nevoie până la finele anului de circa 500.000 de lei. Trebuie asigurate cheltuielile de funcţionare şi mai trebuie achitate arieratele care încep să se contureze. Vin facturile pentru întreţinerea drumurilor, avem studii de fezabilitate neonorate financiar, la fel ca şi proiectele tehnice ”, a declarat Călin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos.
Acesta speră ca banii cu care a ajutat comunitatea, adică însoţitorii persoanelor cu handicap, să îi primească înapoi de la stat, în caz contrar, activitatea curentă având de suferit. Totodată, mai face un apel către contribuabilii care încă nu şi-au plătit impozitele, să o facă. „Indiferent de mărimea unei comunităţi, lucrurile bune se fac cu efort comun”, a punctat primarul. De amintit că investiţiile câştigate însumează aproximativ patru milioane de euro. Unele dintre ele rulează prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), iar altele au fost accesate prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). „Vorbim de reabilitarea şi dotarea şcolii gimnaziale (840.000 de euro, PNDL II), modernizare de poduri (611.000 de euro, PNDL II), reabilitare şi dotare cămine culturale (Luncoiu de Sus, Podele şi Stejărel – 420.609 de euro, AFIR), modernizare drumuri şi străzi de interes local (un milion de euro, AFIR) şi amenajarea incintei primăriei (92.579 de euro, AFIR)”, a încheiat primarul din Luncoiu de Jos.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Angajaţii lunii august la Apa Serv Valea Jiului

La Apa Serv Valea Jiului a fost finalizată analiza activităţii salariaţilor şi a serviciilor din cadrul companiei de apă, analiză...

Paramedicii Salvital Hunedoara trec la ISU

Serviciile SMURD civile vor trece în subordinea ISU din acest an, după ce proiectul de lege a fost aprobat şi...

Medalii pentru luptătorii din judeţ

La Campionatul Naţional de Lupte Libere ce a avut loc recent la Târgovişte şi unde au fost prezenţi peste 200...

Închide