Lumina se va aprinde dirijat şi inteligent, la Luncoiu de Jos

Magdalena Şerban

Administraţia locală din comuna Luncoiu de Jos pregăteşte unul dintre cele mai moderne proiecte în materie de iluminat public. Nu doar că se vor reduce considerabil cheltuielile cu consumul de energie electrică, ci se va asigura şi o monitorizare stradală.

„Ne dorim implementarea unui sistem informatic de telegestiune ce ne va permite să beneficiem de o economie la factura de curent de circa 80 la sută. Momentan, dispunem de o reţea de lămpi, din care undeva la 10 procente sunt pe bază de led, restul având doar becuri economice, adică funcţionând clasic. Şi aşa înregistrăm o reducere de consum, dar prin noul proiect, aceasta s-ar suplimenta. Dau un exemplu: lampa nu porneşte decât dacă detectează mişcare cu trei secunde înainte, până la momentul respectiv ea funcţionând la capacitate de cinci la sută. Este firesc ca lămpile să nu ardă în zadar, noapte de noapte, când nu umblă nimeni pe stradă. La ce folos? Bani aruncaţi aiurea, nejustificat. Plus risipă de curent. Astfel, fiecare corp de iluminat va putea fi pornit/oprit sau să i se regleze intensitatea luminoasă atât în mod automat, conform unor programe prestabilite şi / sau a unor senzori, cât şi în mod manual. De asemenea, sistemul de telegestiune va permite reglarea fluxului luminos pe grupuri de corpuri de iluminat (spre exemplu, pe străzi sau zone). Şi un alt aspect important ţine de monitorizarea stradală. Asta aduce siguranţa localnicilor. Hoţii se vor mai gândi dacă îşi asumă riscul major al vreunei acţiuni cotate ca infracţiune. Ce pot să mai adaug e că partea tehnică a programului e deja întocmită şi urmează să depunem proiectul, însă după ce apar toate normativele de la Ministerul Mediului, deocamdată existând doar ghidul final. S-a deschis o secţiune de finanţare pe care vrem să o accesăm. Ne încadrăm la 500.000 de lei ca şi sumă maximă aferentă, raportarea făcându-se la numărul de locuitori şi alte criterii de clasificare şi de departajare. Noi trebuie să participăm cu minimum 10 procente din bani, de la visteria proprie“, a afirmat Călin Dud (foto), primarul comunei Luncoiu de Jos.
Acesta a mai spus că pe viitor ar mai fi nevoie şi de o extindere a reţelei de iluminat în zona satelor Valea Mare şi Valea Lungă, la ora actuală aici fiind montate lămpi cu încărcare solară, dar rentabilitatea lor este una destul de redusă, la fel cum e şi ciclul de viaţă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.