Actualitate

Lucrările la incinta 1 a Cetăţii Deva, finalizate în octombrie anul viitor

Lucrările de reabilitare şi amenajare a in­cintei 1 din Cetatea Deva, partea din vârful monumentului istoric, sunt prevăzute să se încheie în luna octombrie a anului viitor, investiţia fiind posibilă în baza unei finan­ţări europene nerambursabile în valoare de 18,7 milioane lei, a anunţat luni Primăria Deva.
„Lucrările de reabilitare şi amenajare în scop de refuncţionalizare a incintei 1 a Ce­tăţii Deva se desfăşoară în ritm susţinut, pe bani europeni. Valoarea proiectului este de peste 18,7 milioane lei, fiind o investiţie fi­nanţată din fonduri ale UE. Durata de exe­cuţie a lucrărilor este de 23 luni, termenul de finalizare fiind 23 octombrie 2023″, a precizat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.
Lucrările prevăzute în proiect vizează efec­tuarea de plombări şi injectări la zidăria de piatră, curăţarea acesteia, restaurarea şi refacerea elementelor de piatră fasonată. De asemenea, se lucrează la refacerea pere­ţilor din zidărie de piatră, la planşeele inter­mediare şi la şarpanta din lemn de stejar.În graficul de lucrări sunt înscrise, între altele, Turnul de Poartă, latura de vest a cetăţii cu Turnul de Vest, zona Palatului Princiar, pre­cum şi laturile de sud şi de est. În fosta ma­ga­zie de arme se va realiza sala multifunc­ţio­nală 1, care va găzdui o expoziţie de arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut monumentul. Deasupra magaziei de arme se amenajează Platforma Belvedere Est, care va fi folosită pentru manifestări cul­turale şi găzduirea de evenimente cu spe­cific istoric.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura