Politica si administratie

Lucian Heiuș, șeful ANAF: Nu irosim forța noastră pe firmele mici

Adriana Năstase

Lucian Heiuș (foto), președintele ANAF, a respins acuzațiile conform cărora inspectorii din subordinea sa ”vânează” micii întreprinzători, în loc să se îndrepte spre marii evazioniști. Acesta a precizat că urmărește creș­terea gradului de colectare, iar ve­ri­fi­cările se fac inclusiv la multinaționale.

„Nu e o fiscalitate mare”
„Eu am spus, când am preluat mandatul de președinte ANAF, că n-o să irosesc forța de control pe care o are ANAF controlând firmele mici. Trebuie să direcționăm efectivele pe care le avem către marii contribuabili, ci mai ales unde e evaziunea fiscală. Atunci, facem analize de risc la care lucrăm lună de lună. De cinci luni nu cred poate o firmă să spună că a fost controlată cum era în anii precedenți. Antifrauda s-a dus spre locurile unde chiar se face marea evaziune fiscală.
Pe de altă parte trebuie să fim co­recți, că sunt și multe legende urbane. Direcția generală de administrare a marilor contribuabili furnizează 48 la sută din totalul încasărilor la bugetul general consolidat. Și vorbim de 3.000 și un pic de firme. În luna august am semnat 550 de mari contribuabili, multi­naționale, care au intrat în inspec­ție fiscală, adică 18,7 la sută din total multi­naționale care își desfășoară ac­ti­vitatea în România. Un număr de 128 aveau pierdere recurentă, 2 – 3 ani cu pierdere constantă. Nu i-a întrebat nimeni, anul ăsta o să-i întrebe cineva să vedem cum pot funcționa atâția ani făcând pierdere”, a declarat Lucian Heiuș în cadrul unei emisiuni tv.
Acesta a mai afirmat că în România nu e o fiscalitate mare, decât poate pe muncă: „Nu e o fiscalitate mare. Putem să discutăm că pe muncă contribuțiile sunt destul de mari: 25 la sută pentru asigurări sociale, 10 la sută pentru Sănătate. Dar dacă discutăm pe impo­zi­tarea capitalului, de impozitul pe ve­nit, care e de 10 la sută, nu e mare în România”.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura