FlashPolitica si administratie

Locuitorilor din comuna Buceş li se ia pământul de sub picioare

Magdalena Şerban

Conducerea comunei Buceş a primit 23 de sesizări scrise din partea cetăţenilor care acuză Ocolul Silvic Brad că la întocmirea ultimului amenajament silvic şi-a extins limitele în mod abuziv, aplicând bornare asupra proprietăţilor oamenilor, folosite de multe generaţii şi pentru care, de-a lungul timpului s-au achitat taxe şi impozite în baza cadrului legislativ.

„I-am sesizat pe toţi, inclusiv pe ministru“…
„În urma acestor sesizări, am avut discuţii telefonice cu şeful de Ocol şi cu pădurarul, în speranţa că lucrurile se vor putea rezolva pe cale amiabilă. Însă, nu am avut succes. Aşa că, în 29 martie 2019, cu prilejul vizitei domnului Ministru al Apelor şi Pădurilor – Ioan Deneş, pentru barajul de la Mihăileni, am dezbătut şi problema amenajamentului. După care, la sediul primăriei am organizat o întâlnire cu directorul Direcţiei Silvice Hunedoara, şeful de Ocol, alţi specialişti, dar şi cu oamenii care ne-au tras semnalul de alarmă. Ni s-a promis rezolvare. Iată că suntem în luna iulie şi nu s-a soluţionat nimic. Am avut şi răbdare şi înţelegere. Concluzionând că nu vom ajunge niciunde cu vorba bună, am trecut la înscrisuri. Am înaintat Ocolului Silvic Brad o înştiinţare în baza căreia dorim să vină la faţa locului şi să se facă dreptate. Efectiv am ajuns într-un prag major de disperare. Se pare că nimeni nu ne ia în serios, de la cei de la judeţ şi până la cei de la nivel central. Însă, nu ne oprim până oamenii nu îşi vor primi înapoi ceea ce le aparţine. Deocamdată, a fost cineva de la Ocol pentru a lua copiile după sesizări şi totul a rămas în aer”, spune Traian Achim (foto), primarul comunei Buceş.

„O nouă formă de naţionalizare”
Acesta consideră că orice amenajament, fie că este silvic sau pastoral, trebuie să coincidă cu coordonatele reale, din teren. Din păcate, susţine el, în România de azi unele lucruri încă se mai fac pe genunchi, din birou. Altele se realizează cu bună ştiinţă în mod eronat, astfel încât să fie recuperate nişte suprafeţe sau, de ce nu, să fie suplimentate. Pe principiul mulţi văd, puţini pricep. „Normal că doare să vezi că ţi se ia/iau pădurea şi/sau păşunile împădurite. Pe lângă aceste plângeri în scris, au fost şi persoane care mi s-au adresat verbal, comunicând acelaşi necaz. În cazul de faţă, Ocolul s-a extins chiar şi acolo unde oamenii deţin titluri de proprietate şi au finalizate de multă vreme intabulările. Nu mai bine rezolvăm problema în timp util, nu să ne trezim că se mai licitează pentru exploatare de masă lemnoasă şi cine ştie ce firmă se apucă de tăiat pădurea oamenilor? După, ce vor face? Îi vor despăgubi la tarife preferate de ei? E stat în stat. Nu se ţine cont nici de ministru, nici de primărie, nici de lege. E multă revoltă printre localnici. Au venit să-mi spună că Direcţia Silvică şi Ocolul Silvic Brad fac a doua naţionalizare la Buceş”, a declarat primarul comunei Buceş.

One thought on “Locuitorilor din comuna Buceş li se ia pământul de sub picioare

  • Săracul de primar ce grija are de pădure după ce a defrișat jumătate din pădurea comunei împreună cu Radu Igreț, asta nu vad ,,”AUTORITĂȚILE”

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura