Locuitorii din satul Târnava, terorizaţi de un cioban agresiv

02 Maria Dobrei  tarnavaNatalia Bumbac

După ce au vrut să fie gazde bune pentru un cioban venit din alt judeţ pe perioada iernii, locuitorii satului Târnava, comuna Brănişca, s-au pomenit că musafirul nu se mai lasă dus. Mai rău de atât, acesta a pus stăpânire pe proprietăţile lor, lăsându-şi animalele să le distrugă culturile, iar la întrebările oamenilor despre „când are de gând să plece?”, le arată bâta, într-un gest ameninţător. În toată această poveste, autorităţile se încurcă în legislaţie, incapabile să dea un răspuns clar la nenumăratele sesizări venite din partea locuitorilor Târnavei.

Bătuţi în curtea lor
Petru Petraş Simion, ciobanul care s-a instalat cu turma de aproape un an de zile în satul Târnava, a făcut mai multe victime în rândul localnicilor, oameni cărora turma le-a distrus culturile, sau i-a agresat. Dar, cei care au avut cel mai mult de suferit de pe urma musafirului sunt vecinii din apropierea casei unde ciobanul s-a aciuat cu chirie: doi bătrâni de 75 şi 80 de ani, soţii Maria (foto mare) şi Aurel Dobrei. Ultima „bucurie” pe care au avut-o din partea ciobanului s-a petrecut săptămâna trecută. După ce au muncit luni întregi la grădina de legume şi zarzavaturi, soţii Dobrei s-au pomenit cu ardeii, varza, morcovii şi roşiile mâncate de caprele din turma ciobanului, asta fiind picătura care le-a umplut paharul. Pentru că până s-a ajuns aici, un alt episod, mult mai grav, în care cei doi bătrâni au fost bătuţi şi umiliţi, s-a petrecut cu o lună în urmă, autorul fiind un asociat al ciobanului.
„Am fost bătuţi şi eu, şi soţul meu. Aurel Tomuţa, căsătorit la Bretea Mureşană, care avea oi la Pătru, a venit să întoarcă maşina la noi pe proprietate. Nu-i asta problema, dar s-a legat de soţul meu care cosea iarba în grădină. I-a vorbit urât, după care a sărit la bătaie. Pe mine m-a lovit în piept, pe moş l-a pus jos şi l-a strâns de gât, vrând să-l sugrume. A aruncat cu pietre după noi. La bătaie a asistat şi Pătru şi consoarta lui. Soţul meu şi aşa este bolnav, a avut o semipareză”, ne-a spus Maria Dobrei. Acum, cei doi bătrâni stau cu o frică permanentă, ca nu cumva, ciobanul sau vreun apropiat de-al lui, să îi agreseze din nou, sau chiar să le ia zilele, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri, ei nefiind în stare să se apere. Au depus o plângere împotriva agresorului şi aşteaptă ca autorităţile să ia măsuri.

02 partenieVa omorî pe careva”
Un alt sătean care a avut de suferit de pe urma ciobanului este Partenie Rai (foto mic), care-i şi reprezentantul satului Târnava în Consiliul Local Brănişca. Bărbatul s-a trezit cu porumbul mâncat de oile şi caprele lui Petru Petraş Simion. A vrut să se plângă autorităţilor, dar, din spusele lui, nu a fost ascultat. „Am mers să depun plângere la postul de poliţie din Brănişca, pe care mi-au refuzat-o pe motiv că nu era trecut prejudiciul”, ne-a spus Partenie Rai. Acesta ne-a mai relatat că nu prejudiciul îşi doreşte să-l recupereze, ci vrea să fie din nou linişte în sat, aşa cum era înainte de venirea ciobanului. „Să plece de aici. La fiecare om din sat i-a făcut ceva. Dacă i te adresezi cu o întrebare, îţi spune: îţi dau cu bâta! Nu ne dorim altceva, decât să plece, ăsta va omorî pe careva…”, ne-a spus bărbatul. Partenie Rai a mai precizat că a prezentat problema şi autorităţilor locale, doar că până acum, nimeni nu a făcut nimic. Un alt sătean care a tras ponoasele de pe urma lui Petru Petraş Simion a fost Ioan Ungur, care s-a trezit cu stâna peste drum de casa sa, oile fiind ţinute în acel loc timp de mai multe luni, până după Paşti. Abia la insistenţa sa şi la reclamaţiile pe care le-a făcut, îngrăditura pentru animale a fost mutată în alt loc, dar tot între casele oamenilor.

02 presedintaCum a ajuns ciobanul în sat?
În Târnava, mai mulţi ciobani sunt lăsaţi de către localnici să petreacă perioada iernii, cu condiţia să părăsească localitatea în primele luni ale anului. Aşa a fost şi în cazul lui Petru Pătraş Simion, care a venit cu aproximativ 200 de oi să stea iarna, oamenii l-au lăsat să păşuneze pe terenul composesoratului contra unei sume modice, ca în luna martie să vadă că numărul oilor a crescut la 700, iar despre respectarea dreptului de proprietate, ciobanul nici că avea habar. „În martie am adunat Comitetul Executiv al composesoratului şi am încheiat proces verbal pentru a-l evacua. L-am anunţat despre acea decizie şi a zis doar atât: bine. Am mers să verificăm cu delegatul sătesc dacă a plecat de pe păşunea composesoratului, am găsit acolo alt cioban, iar la întoarcere, Pătraş Simion ne-a ieşit în cale şi a ridicat bâta să ne dea în cap. Am sunat la 112 şi ne-au făcut legătura la postul de poliţie de la Brănişca, la un agent, care ne-a spus că nu se deplasează la faţa locului până nu ne dă ciobanul cu bâta în cap. I-am zis că mă voi adresa Ministerului de Interne dacă nu vine şi până la urmă a venit”, ne-a povestit Florica Urs (foto mic), preşedinta composesoratului Târnavei. Aceasta a mai afirmat că a făcut mai multe demersuri către autorităţi pentru a le sesiza situaţia de la ea din localitate, doar că până acum nu s-a întâmplat nimic. Ciobanul este tot acolo, ba mai mult de atât, şi-a mutat domiciliul în Târnava şi a concesionat câteva terenuri pentru păşunat de la nişte oameni din sat, fapt care pune în încurcătură autorităţile.

Nu are acte sanitar veterinare
Contactat pentru a ne da un punct de vedere, actualul primar al comunei Brănişca, Adel Ştef, instalat de câteva săptămâni în funcţie, avea câteva informaţii despre situaţia de la Târnava şi ştia despre cazul soţilor Dobrei. Acesta a afirmat că în următoarele zile va merge din nou la faţa locului, împreună cu şeful de post şi că speră ca părţile să ajungă la o înţelegere. Adel Ştef a mai precizat că Petru Pătraş Simion este cetăţean al comunei, deoarece are domiciliul în Târnava şi nu poate fi evacuat. Şi inspectorii sanitar veterinari cunoşteau cazul, deoarece au fost sesizaţi de poliţişti să verifice dacă actele pentru animalele ciobanului sunt în ordine şi au descoperit că nu erau. Potrivit directorului DSVSA Hunedoara, Mihai Jula, proprietarul animalelor a primit avertisment şi i s-a dat termen până în iulie să-şi întocmească toate actele necesare, în caz contrar va fi amendat.
Deşi sătenii din Târnava ne-au dat de înţeles că poliţiştii au stat cu mâinile în sân la sesizările venite din partea lor pe numele ciobanului, IPJ Hunedoara ne-a transmis că plângerile sunt în soluţionare şi că vor fi luate măsurile care se impun. Despre refuzul poliţiştilor de la Brănişca de a înregistra plângerea lui Partenie Rai, reprezentantul IPJ Hunedoara, informat de colegii de la postul comunal, ne-a transmis că nu a existat o astfel de situaţie şi că de fapt bărbatul şi-a retras-o, lucru infirmat de acesta. Aşadar, rămâne de văzut dacă în satul Târnava va reveni liniştea dorită de oameni, bineînţeles, cu contribuţia autorităţilor, sau vor fi în continuare terorizaţi de ciobanul care le arată la fiecare pas bâta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare