Actualitate

Localitatea din România cu cel mai scurt nume. Are doar 2 litere și puțini români au auzit de ea

Poporul român este recunoscut pentru creativitatea pe care o are și o folosește și în cele mai mici activități. Asta se poate vedea chiar și în numele pe care anumite sate sau orașe din România le poartă.

Eliberare
Astfel, exisă în țara noastră o localitate care are doar două litere. Vorbim de localitatea Ip, care se află în județul Sălaj. Deși pare destul de banal numele la prima vedere, acesta poarte pe umeri o istorie greu de descris.
Această așezare se află în Vestul județului Sălaj și a luat naștere în anul 1208, când a fost și atestată documentar ca ”villa Ypu”. Specia­liștii au menționat că ”toponimul Ip are drept atimon antroponimul Ipolit, care-şi are originea în vechiul nume grecesc Hippolytos, format din elementele -hippos-, care în­seamnă cal şi -lyo- care însemna eli­berare și se referea probabil la faptul că zona era una folosită la păşunatul cailor. Ip este un hipo­coristic format prin scurtare de la Ipolit”, au menționat specialiștii.
De altfel, o tragedie sângeroasă a avut loc în satul cu cel mai scurt nume din țară. Totul a avut loc în luna septembrie a anului 1940 și s-a petrecut la câteva zile de la renumitul Dictat de la Viena. Aici, aproape 160 de români, inclusiv copii și bătrâni, au fost măcelăriți de armata horthystă.
De la ce a pornit întregul incident
Incidentul sângeros a pornit după ce horthyşti au invocat un pre­supus atentat al localnicilor asu­pra militarilor unguri.
Aceștia au explicat că o femeie care locuia acolo le-ar fi dat unor soldați un coș cu fructe. În coș s-ar fi aflat și o grenadă, iar în urma incidentului au murit militarii, dar a supraviețuit vizitiul. Acesta ar fi fost cel care a relatat întreaga situa­ție. Abia mai târziu s-a aflat că horthyştii, cu sprijinul unor localnici de etnie maghiară, au pus la cale întreaga operațiune pentru a-i extermina pe localnici.

One thought on “Localitatea din România cu cel mai scurt nume. Are doar 2 litere și puțini români au auzit de ea

  • Au primar ungur – Markus Laszlo- și e sărăcie mare acolo.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.