ActualitateFlashPolitica si administratie

Liderul sindical Cristian Iştoc: La Termocentrala Mintia riscăm să se producă un dezastru echivalent cu unul nuclear!

Sorina Popa

Treaba se îngroaşă în ceea ce priveşte situaţia Termocentralei Mintia şi, implicit a miilor de deveni care sunt nevoiţi să stea, acum, în perioada aceasta rece, în frig şi fără apă caldă la robinete. Şefii Complexului Energetic Hunedoara au decis să trimită cărbunele din Valea Jiului la Termo­cen­trala Paroşeni şi nu la Mintia. Lucru care i-a în­furiat pe salariaţii de la Mintia.

 

Spitalul, în pericol să rămână fără căldură
În aceste condiţii, liderul sindical Cristian Iştoc susţine că „se aduce un prejudiciu statului român, se pun vieţile cetăţenilor în pericol. Noi am sesizat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, deoa­rece se pun vieţile a mii de deveni în pericol. Apartamentele lor nu se mai pot încălzi, elevii sunt nevoiţi să facă cursuri online, dar în frig, acasă. Cineva se joacă cu toate aceste lucruri. Avem datoria să sesizăm toate acestea. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva riscă să rămână fără căldură, dacă se defectează centrala proprie. Instalaţiile termocentralei riscă să îngheţe dacă nu sunt repornite urgent. Tragem un semnal de alarmă, este un S.O.S, deoarece există pericolul real ca la Termo­centrala Mintia să se producă un dezastru. Insta­laţiile de răcire cu hidrogen a generatoarelor elec­trice sunt puse în pericol dacă buteliile cu bioxid de carbon îngheaţă, şi există acest risc. Consecinţele pot echivala cu un dezastru nuclear”.

 

Va fi preluată termocentrala?
Prefectul judeţului, Călin Marian, susţine că termo­centrala de lângă Deva nu poate funcţiona dacă nu este asigurată o cantitate de cărbune mai mare decît cea pe care o dau acum minerii din Valea Jiului.
„Nu poţi să aduci cărbune doar pentru două, trei zile, iar apoi să trebuiască să opreşti din nou termo­centrala. La Mintia e nevoie de aport de gaz pentru a funcţiona pe cărbune. Apoi, este important să ştim dacă Consiliul Judeţean Hunedoara va prelua Termocentrala Mintia şi să se decidă ce se va face pe viitor”, a declarat prefectul de Hunedoara.
Dar preşedintele Sindicatului Solidaritatea, Cris­tian Iştoc, a declarat că trebuie depăşit momentul acesta critic, pentru că altfel Consiliul Judeţean nu va mai avea ce să preia.

 

Şefii se ţin de lucruri slabe
În acest haos, când nu se ştie când vor avea din nou căldură devenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, cu instalaţiile în pericol să exploldeze, şefii CEH nu spun nimic. Doar îi învrăjbesc pe energeticieni împotriva minerilor.
Ieri, sindicaliştii de la Mintia au depus o adresă la Prefectura Hunedoara, dar au trimis-o şi pre­mie­rului, ministrului Energiei, preşedintelui Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Avocatului Poporului, Renate Weber, prim-pro­curorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, administratorului special al CEH, Cristian Roşu. Este o adresă cu şase puncte, pe care v-o prezentăm în continuare:

 

Cer repornirea termocentralei
„Sindicatul Solidaritatea Hunedoara vă sesizează următoarele probleme care afectează în mod direct sănătatea cetăţenilor municipiului Deva şi a sa­lariaţilor Termocentralei Mintia, ca urmare a sistării furnizării agentului termic în municipiul Deva din cauza lipsei stocurile de cărbune, dar şi riscul de distrugere a instalaţiilor energetice din cauza în­gheţului:
1. Cetăţenii municipiului Deva, racordaţi la sis­temul centralizat de termoficare au fost lăsaţi în frig, mulţi dintre aceştia fără posibilităţi finan­ciare/ tehnice pentru a trece pe surse alternative de încălzire.
2. Spitalul Judeţean Deva nu îşi mai poate asigura la nevoie, încălzirea în cazul defectării sistemului propriu de încălzire, a doua sursă fiind Termo­centrala Mintia.
3. Instituţiile publice ( grădiniţe, şcoli etc), agenţi economici, racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, se află în imposibilitatea desfăşurării ac­tivităţii în condiţiile prevăzute de lege. Foarte mulţi elevi desfăşoară cursurile online tot în frig, la domiciliu.
4. Instalaţiile de producere a energiei electrice şi termice de la Termocentrala Mintia pot îngheţa dacă nu se repornesc urgent, cu consecinţe ireme­diabile asupra integrităţii acestora. Vorbim de grupuri energetice cu o putere instalată de 1075 MW.
5. S.O.S. Există pericolul real de a pune în pericol instalaţiile de răcire cu hidrogen a Generatoarelor electrice de 210 MW, odată cu îngheţarea buteliilor cu CO2, care deservesc rampa de H2. Consecinţele unui incident la instalaţia de H2 echivalează cu un dezastru nuclear.
6. Starea de sănătate a salariaţilor (indiferent de societatea unde lucrează), care nu au asigurate condiţii normale de lucru, apă caldă şi căldură în ateliere, clădiri şi la grupurile sanitare, se poate deteriora rapid, lăsând activităţile desfăşurate în mod normal fără personal.
Vă solicităm pornirea de urgenţă a Termocentralei Mintia şi tragerea la răspundere a celor care au pus în pericol vieţi omeneşti”.

6 comentarii la „Liderul sindical Cristian Iştoc: La Termocentrala Mintia riscăm să se producă un dezastru echivalent cu unul nuclear!

  • Șefii CEH, cei din Vale, se răzbună acum pe primarul devei pentru declarațiile acestuia din timpul protestelor din februarie 2021…
    Adică PNL atacă PNL, e ca la fotbal, a dat cu stîngu’-n dreptu’ !

    Cum să poți decide pornirea unei termocentrale car nu livrează și agent termic și, ca tacîmul să fie complet, nodul de evacuare putere electrică se află la termocentrala Mintia !

  • Buteliile de CO2 sunt în siguranță la temperaturi cuprinse între -40°C și +65°C. Eu știu că sindicalistul pesedist Istoc are peste 65 de grade de lene pe banii prostilor și îi îngheață minciunile la sub -40 de grade Celsius, dar totuși… mai ușor cu nucleara…

  • „nu au asigurate condiţii normale de lucru, apă caldă şi căldură în ateliere, clădiri şi la grupurile sanitare…”…va pot spune că grupurile sanitare erau bombe biologice de ani de zile. Trebuia să ai ficatul tare și un nas nefuncțional pentru a pune intra in cele din zona grupurilor (poate acum se plâng de cele de la TESA) ….e înduioșător că acum sunt trecute pe lista factorilor de risc.

  • Pnl.istii care au condus si conduc Deva trebuiau sa asigure o centrala proprie pt spital,asa cum este la Hunedoara,Petrosani,Lupeni,Orastie,Brad…si nu am vazut pe Chistoc sa se dea cu,curul de pamant cand localitatile din VJ au ramas fara termoficare pt a da carbunele la Mintia. Vezi oancea cum gura bate curulSi chistoace tata,las-o cu nucleara mai usor,ca nu suntem veniti cu pluta! Paroseniul nu a functionat di noiembrie si a trecut pri ger in iarna…si nu a venit nucleara

  • Intalnirea aceea de ieri de la Prefectura(10martie 2021) a fost facuta asa gen dl prefect fa-te ca lucrezi si pt fotografiile care se postau pe diverse site-uri si pe FB. Ca solutii viabile nu s-au dat. As avea cateva intrebari:
    -C. Rosu demisionarul administrator al CEH si-a reluat postul sau din demisionar ne da pretioasele solutii?
    -Nelu Ardelean omniprezent in functii in jud Hd, de la viceprimar al Devei, director de Teatru de Revista, functionar public, ce solutii poate livra el? Ce il recomanda? Experienta in ce?
    De ce erau prezente numai persoane care sa dea bine la fotografia de grup de lucru?Care a fost scopul intrunirii? praf in ochii celor care acum nu au apa calda si caldura, ca, altceva nu vad sa se fi hotarat?
    Ba da, s-a dat un raspuns de un cinism nemaivazut!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura