Lider sindical din Valea Jiului acuzã CEH de afaceri necurate

5 domokos laszloSindicaliştii din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine din Valea Jiului (SNIM-VJ) sunt nemulţumiţi de faptul că la Complexul Energetic Hunedoara se importă huilă iar producţia dată de mineri va ajunge în silozuri, sau mai rău, mine le îşi vor opri activitatea pentru că nu au piaţă de desfacere.
Liderul Sindicatului Huila din cadrul SNIM-VJ, Laszlo Domokos (foto), a cerut Corpului de Control al premierului Victor Ponta să verifice importurile masive de huilă făcute de CEH. „Voi trimite o adresă premierului Victor Ponta, prin care îi semnalez aceste lucruri şi îi solicit efectuarea unei anchete prin corpul de control pe care îl are la dispoziţie, corp de control care să cerceteze legalitatea şi oportunitatea acestui import.(…) Facem aceste demersuri pentru că, în calitate de lider de sindicat la societatea de închideri de mine, nu dorim altceva decât să fim lăsaţi să funcţionăm în condiţii normale, în cadrul programului care a fost avizat de Consiliul Europei până în anul 2018”, a declarat Domokos.
Ca lucrurile să fie şi mai complicate, Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, chiar dacă şi-ar găsi un alt cumpărător, este obligată prin lege să-şi vândă toată producţia CEH-ului la un preţ pe Gigacalorie notificat la Comisia Europeană. Preşedintele Sindicatului Huila mai spune că la Complexul Energetic Hunedoara vor continua importurile de cărbune în detrimentul minerilor din Valea Jiului. „Am aflat cu stupoare că se continuă importurile de huilă. (…) Mineritul din Valea Jiului se zbate între viaţă şi moarte şi cei de la Mintia au achiziţionat în anul 2012 sute de mii de tone de huilă la sute de milioane de lei. Pentru patru contracte încheiate între Termocentrala Mintia şi societăţi ale huilei din afara României, cei de la Mintia au plătit peste 32 de milioane de euro”, a mai declarat liderul de sindicat din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine –Valea Jiului. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare