Licitație finalizată și contract semnat pentru rețeaua de gaz din Vața de Jos
Magdalena Șerban
Recent, la sediul Primăriei comunei Vața de Jos s-a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor în cadrul proiectului ce prevede dezvoltarea rețelei inteligente de distribuție gaze naturale, o investiție record, de 58 de milioane de lei, câștigată de autoritățile publice locale prin POIM.
Moștenire pentru generațiile următoare
„A avut loc licitația, însă a durat ceva fiindcă sunt multe termene de respectat, conform legii. Nu au existat contestații, asta putând să însemne întârzieri pentru noi. Au fost trei ofertanți, iar firma câștigătoare este SC HABAU SRL, reprezentată prin administrator Karl Leidenfrost, cu care am și parafat contractul. Trei luni sunt alocate pentru proiectare și șase luni revin execuției propriu-zise. Deci, visul devine realitate. Am aplicat în asociere cu comunele Baia de Criș și Ribița, iar în ce ne privește, vizate pentru investiția aceasta care e una majoră sunt toate satele aparținătoare, fiind vorba de 88 de kilometri de rețea. Nu știm ce ne rezervă ziua de mâine, ce se întâmplă cu prețul lemnului de foc și ce reglementări silvice vor mai fi, așa că ne pregătim cu o variantă fezabilă. Lumea poate opta pentru o utilitate modernă și eficientă. Este, la ora actuală, un proiect-etalon pentru noi ca administrație și sperăm să avem cât mai multe reușite de acest fel și pe viitor”, a subliniat Liviu Ioan Lință (foto în centru), primarul din Vața de Jos.
Trifoiul cu patru foi, la noi în județ
Trebuie precizat că din județul nostru au mai fost declarate eligibile și finanțabile pentru a beneficia de introducerea rețelei de gaz asocierile Crișcior, Ilia și Dobra (comuna Crișcior – lider de proiect), municipiul Brad, respectiv Baru, Sântămăria Orlea și Sălașu de Sus (comuna Baru – lider de proiect). Valoarea cumulată a investițiilor este de 371.871.429 de lei, din care bugetul total eligibil de la UE cifrează 259.274.637 de lei. În urma primei sesiuni a apelului prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au fost selectate 10 proiecte care prevăd instalarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în 18 localități. În a doua sesiune de depunere au fost încărcate în sistemul informatic 219 proiecte. După verificarea administrativă și a eligibilității au fost respinse 96, iar 123 s-au calificat în ultima etapă de evaluare (tehnico-financiară). În cadrul celor două sesiuni ale apelului POIM au fost depuse 243 proiecte în valoare totală de 2,56 miliarde euro, sumă de 10 ori mai mare decât alocarea maximă a apelului (235 milioane euro).