Actualitate

Liber la cumpărarea şi consumul de etnobotanice?

Natalia Bumbac

Consumatorii de etnobotanice nu vor mai fi pedepsiţi de lege, nici dacă au cumpărat respectivele substanţe de la un traficant. Asta, după ce, o instanţă de judecată din România a cerut Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) să clarifice un articol din Legea nr. 194/ 2011 privind combaterea operaţiunilor cu etnobotanice.
Mai concret, Curtea de Apel Suceava a cerut să se precizeze dacă procurarea de etnobotanice de către consumatorul final intră la categoria operaţiunilor cu substanţe psihoactive, interzise de lege. În data de 12 septembrie 2018, ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că „Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operaţiune cu produse în sensul art. 2, lit. b din Legea nr. 194/2011 şi nu intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 16, alin. 1 din acelaşi act normativ. Această decizie devine obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României”.
Deşi părerile multor jurişti sunt că această decizie va duce la creşterea consumului de etnobotanice, nu putem spune că acest fenomen nu a existat până acum. Sunt lucruri care se cunosc în rândul adolescenţilor, mai ales că, paleta de substanţe psihoactive care li se oferă se diversifică de la o zi la alta. O dovadă în plus că aceste infracţiuni nu au fost în atenţia anchetatorilor, sau nu au putut fi descoperite, este numărul mic de dosare trimise în instanţă cu acest obiect. La o simplă căutare pe portalul Tribunalului Hunedoara putem afla că de la momentul în care Legea 194/2011 a intrat în vigoare au fost trimise în judecată patru dosare cu un total de şapte persoane acuzate de operaţiuni cu substanţe psihoactive.
Potrivit avocatului Mircea Mincea, de la Baroul Hunedoara, clarificarea dată de ÎCCJ va îngreuna munca procurorilor. În cazul în care vor prinde o persoană care va avea produse psihoactive asupra sa, indiferent de cantitate, vor trebui să probeze că a încercat să vândă sau a vândut din acele substanţe. În plus, odată ce s-a dat dezlegare la consumul de etnobotanice, am putea vedea persoane ce consumă aceste substanţe în spaţii publice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura