ComunitatePolitica si administratie

Lelese: Ce înseamnă să te gospodărești din timp. Fără emoții la plata facturilor pentru iluminatul public

Magdalena Șerban

Multe primării nu își mai pot asi­gura funcționarea și solicită, de ur­gență, o rectificare bugetară pentru a suplimenta fondurile pentru admi­nis­trațiile locale. Conform decla­ra­țiilor edililor, există sute de UAT-uri din România care au decis să în­trerupă iluminatul public la 12 noap­tea, în ideea de a face economie. La Lelese nu e cazul, modernizarea lăm­pilor stradale spunându-și cuvântul.

Încă de acum 18 ani
„Nu avem probleme, din două mo­tive. Există lămpi mai multe decât po­pulație, adică vreo 400 la număr, din care 120 sunt independente, mai exact pe bază de celulă fotovoltaică. Suntem la a treia generație de lămpi cu led, primele au fost montate în ur­mă cu 18 ani. Am fost printre pionierii din acest sector. În urmă cu 6 ani
le-am schimbat cu unele de ultimă ge­nerație, fiind vorba de un proiect in­vestițional. Mai sunt și acum lămpi de acum 18 ani, dar nu s-au ars, sunt funcționale, deci încă nu avem motive să le schimbăm. Legat de extin­de­rea/modernizarea de rețele, nu de iluminat public, ci pentru gospodării, anul trecut a fost schimbată rețeaua în satul Lelese (de către operator și pe cheltuiala acestuia), iar acum tragem speranțe că se va face și la Runcu Mare unde sunt necazuri. Aici e nevoie. Mulți oameni au avut ocazia să-și tragă chiar curent trifazic”, a arătat Ciprian Achim (foto), primarul din Lelese. Edilul local are însă o altă greutate care îl apasă și ține de sumele generate de actualizarea de prețuri la proiectele câștigate din sursă externă de finanțare. „Doar la unul din ele e vorba de 2,3 milioane de lei. Valoarea totală a proiectului este de 1,5 milioane de euro. Jumătate e făcut, dar a rămas jumătatea cealaltă de actualizat cu 40 la sută. Am cerut bani guvernului, guvernul a cerut Uniunii Europene, dar vedem ce va fi. Mai avem cofinanțări la proiecte mai mici, însă înseamnă câteva sute de mii de lei, nu milioane. Cu sacrificii, ne-om chinui să le onorăm și să le terminăm cu bine. Renunțăm la altceva, găsim soluții de aplicat”, a mai subliniat edilul.