Legea pensiilor speciale, aprobată cu scandal în comisii la Senat. „Cine mai vine să moară pentru salariul minim pe economie?”

Comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat un raport de admitere la proiectul de lege pri­vind pensiile speciale. Printre mo­di­fi­cările admise se numără faptul că nici o pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor spe­ciale, se introduce un impozit de 15 la sută şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Un domeniu total necunoscut
Dezbaterea a fost aprinsă. Chiar dacă noile propuneri ale Coaliției tot nu în­deplinesc cerințele Comisiei Euro­pene, reprezentanții categoriilor cu pen­sii speciale au criticat măsurile pro­puse. Cei mai vocali au fost militarii și reprezentanții angajaților din peni­ten­ci­a­re. „Cine mai vine să moară pentru salariul minim pe economie în poliție sau armată? Pe cine mobilizați să lupte cu Putin? Pe dvs? Vă atrag atenția că se calcă în picioare tratatul de aderare la NATO. Suntem armată NATO. Sun­tem poliție NATO. Cu cine vreți să ne înlocuiți? Tăiați pensiile că să plătiți de 16 ori mai mult un străin? Unde se duc banii ăștia? Noi avem o glumă, omo­râți-ne pe toți în noaptea asta și nu veți lua un leu din banii de pensii militare. Vor fi folosiți în continuare pentru achiziția de Pirania care nu trec râurile pentru că nu au abilitate, care nu urcă dealurile și munții, în timp ce ale noastre sunt perfecte. Aveți de-a face cu un domeniu total necunoscut”, a spus colonelul în rezervă Mircea Dogaru. „Nu vă bateți joc de militari, pentru că dacă vă bateți joc de militari, polițiști, aceștia vor pleca, profesioniști nu vor mai veni, pentru că e mai convenabil să fii șofer de TIR peste hotare decât agent la noi. Și atunci ce se va alege de țara asta? Străzile vor fi ocupate cu infractori”, a spus Cosmin Dorobanțu, președintele sindicatelor din Adminis­tra­ția penitenciarelor.