ComunitatePolitica si administratie

Lăpugiu de Jos: Fondurile de mediu îi fac cu ochiul primarului

Magdalena Șerban

Noile axe de finanțare europeană le oferă autorităților locale șansa de a rea­bilita clădirile publice, în scopul obținerii eficienței energetice. Unii edili au depus deja proiecte pentru acest obiectiv, iar alții urmează să o facă. Și la Lăpugiu de Jos ar fi nevoie de intervenții la sediul administrativ.

Bugetul propriu mic, singura constrângere
„Pe fonduri de mediu ne-am dori să reabilităm sediul primăriei, acoperișul necesitând să fie re­făcut, cu tot ceea ce implică o ase­me­nea lucrare des­tul de cos­ti­si­toare, în ideea de a fi trainic, deci de calitate. Degeaba ai totul com­partimentat și pus la punct în interior dacă stai cu frică atunci când vremea e ploioasă sau nin­ge abundent. Așa că începem cu esen­țialul. Și dacă tot vorbim de reabilitare, cu ocazia aceas­ta urmărim să și man­sardăm sediul administrativ. Astfel, vom obține un plus de spațiu și vom aerisi partea de jos, pentru flui­dizare.
S-ar schimba și aspectul, bine­înțeles. Ne-am gândit ca sus să facem niște birouri și totodată o arhivă. Despre par­tea de încălzire, folo­sim lem­ne de foc, dar și regimul electric. Sistemul a fost implementat în așa fel încât să putem comuta. Ne-am gândit la alternative, în caz că va fi o problemă cu o sursă să pu­tem miza pe cealaltă. Însă există și alte opțiuni, cum ar fi panourile foto­vol­taice. Soa­rele ne poate ajuta. Ne vom orienta și spre asta, dar trebuie să ne organizăm în func­ție de ce e stringent. Putem con­­cepe proiecte pe bandă ru­lantă, dar pentru orice proiect e ne­voie de bani. Studiile de fe­za­bi­li­tate costă, deci orice mișcare faci, trebuie să asiguri sus­ți­ne­rea financiară. De asta ana­li­zăm mult și nu ne aruncăm din prima, pe toate axele”, a spus Alin Chiorean (foto), primarul din Lăpugiu de Jos.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.