Comunitate

Lăpugiu de Jos: Cadastrarea sistematică merge mai departe

Magdalena Șerban

Implementarea Programului Na­ţio­nal de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) continuă și în acest an la Lăpugiu de Jos. Astfel, suprafețele neînscrise până în pre­zent în evidenţele oficiale urmează să fie cadastrate gratuit.

Probleme cu limitele teritoriale
„Suntem în proces de im­ple­men­tare a procedurii de cadastrare gra­tuită a comunei. Lucrăm deja de anul trecut și sperăm ca până la finele anului 2024 să terminăm. Pe partea de Lăpugiu de Sus a fost zonă necooperativizată și va fi de lucru mai mult, fiind nevoie de măsurarea în detaliu, bucată cu bucată. Până la ora actuală au fost identificate și câteva suprapuneri, e firesc, adică la titlurile de proprietate greșite (cifre, numere de parcele, etc). Deci scripticul a fost greșit. Avem probleme la limitele teritoriale și trebuie să le aducem acolo unde le este locul. Ele au fost stabilite de către OCPI prin anii 2010, însă nu sunt tocmai corecte. Am fost în teren cu topograf, cu reprezentanți ai Ocolului Silvic, iar limita teritorială de pe hârtie e la o distanță nu apro­piată de cea din teren. Interferăm cu silvicul, limitele teritoriale fiind, de regulă, pe culmi de deal, etc. Avem o porțiune de pădure de peste 33 de hectare pentru care titlurile de proprietate sunt eliberate de comuna noastră, dar faptic este folosită de comuna Burjuc. Trebuie revizuite și aduse la normal, pe calea legală. Cu înțelegere, cu discuții, cu participarea unei comisii în teren, totul e rezolvabil. Ideea este că programul are foarte multe beneficii și va pune ordine în tot”, a arătat primarul din Lăpugiu de Jos, Alin Chiorean (foto).

Un mare plus
De amintit că obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România, fiind finanţat din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Pu­blicitate Imobiliară (ANCPI) – peste patru miliarde de lei, dar şi din fon­duri externe obţinute prin Pro­gra­mul Operaţional Regional, în cuan­tum de aproximativ 312 milioane de euro. Potrivit legii, au prioritate sec­toarele cadastrale care cu­prind terenuri aferente pro­iec­telor de infrastructură de in­teres naţional şi te­renuri agricole sub­ven­ţio­nate de Agen­ţia de Plăţi şi Intervenţie.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura