Lansare de carte la Teatrul de Artă Deva

Echipa Teatrului de Artă Deva are bucuria de a vă invita vineri, 05 martie 2021, ora 11.00, la sediul TAD din strada 1 Decembrie, nr. 15, la evenimentul de lansare a cărţii” Quo Vadis, Teatrul de Artă Deva -10 ani de proiecte teatrale”.
„Au trecut zece ani de la redeschiderea sălii teatrului devean, teatru cu o istorie zbuciumată de 60 de ani, istorie în care şi-a modificat de mai multe ori numele şi orientarea artistică. De ce Quo Vadis? De ce acum? De ce noi? Celebra întrebare <<Quo vadis>> (încotro mergi?) adre­sată de Apostolul Petru Mântuitorului Isus, deşi are valoare de mit, reprezintă pentru umani­tate şi, mai ales, pentru artişti cel mai sem­ni­ficativ semn de întrebare al existenţei fiecăruia.
În cazul nostru, al Teatrului de Artă Deva, tea­tru de proiect a cărui sală s-a redeschis pu­bli­cului acum 10 ani, după ce a îndurat 20 de ani de reparaţii şi renovări, lucrurile sunt simple şi impun întrebarea după această intensă de­cadă de muncă artistică, susţinută şi de rea­lizări importante materializate în 81 de pre­miere şi peste 1000 de spectacole.
A doua întrebare ”De ce acum?” ne obligă la sinceritate, pentru că omenirea a ajuns, la data când sunt scrise aceste rânduri, într-un impas cu mai multe necunoscute, datorate crizei me­dicale generate de pandemia de coronavirus. Teatrul este o sursă de divertisment şi ins­pi­raţie care are puterea de a uni diversele culturi şi popoare, dar este mai mult decât atât. Tea­trul este un instrument de educaţie, informaţie şi creaţie, un baromentru al timpului şi al tim­purilor, cea mai înălţătoare transfuzie de umanitate de la scenă către spectatori. ”De ce acum?” Deoarece oamenii au nevoie de o măr­turie a ceea ce au văzut şi au simţit în ultimii 10 ani pe scena noastră. Această carte-do­cument ne va aminti că spectatorul vine la teatru nu doar să plângă şi să râdă, ci să analizeze, să gândească, să se educe şi să se informeze, teatrul fiind un vector în evoluţia mentalităţilor.
Răspunsul la a treia întrebare ”De ce noi?” este foarte simplu: suntem Supravieţuitorii şi este de datoria noastră să consemnăm pentru posteritate. Teatrul este o artă volatilă ce se dispersează în neant după fiecare repre­zen­taţie, rămânând frânturi de imagini, fragmente muzicale, uneori şi filmări. La cumpăna dintre anii 2020-2021, în miezul izolării şi distanţării sociale, al manipulării media neîncetate, se nasc şi alte întrebări importante care ar trebui să ne pună pe gânduri. Prima întrebare ar fi dacă teatrul mai are forţa şi abilitatea să reunească oameni. Oare mai reprezintă ceva teatrul astăzi, într-o lume în care suntem aca­paraţi de online? Cât de distanţaţi vom rămâne după aceea? Va schimba pandemia gândirea actuală? Cine vor fi câştigătorii în războaiele teatru versus politic, provincie versus Capitală, teatru versus digital, oameni şi credinţă versus autoritate? Din mijlocul acestor frământări şi întrebări se poate naşte un nou curent, o noua modalitate de a trăi, o nouă perspectivă, un nou timp. Poate că era nevoie de o astfel de resetare într-o lume din ce în ce mai grăbită şi cu valori morale tot mai reduse. Acest răgaz poate naşte un nou început, o nouă eră, un alt tip de om mai bun, mai atent, mai implicat, mai educat, mai aproape de teatru, arta care indiferent de timpuri şi de vremuri nu va muri niciodată…” (Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva)

PRECIZARE. Participanţii la eveniment sunt invitaţi după lansarea de carte să participe la avanpremiera spectacolului ”Jerry şi Câinele”, în regia lui Mihai Panaitescu. Accesul în sala de spectacole va fi permis doar cu mască de pro­tecţie, după dezinfectarea mâinilor şi ter­mo­scanare. Vă rugăm să vă confirmaţi prezenţa până în data de 4 martie 2021 prin email, pe adresa [email protected]ădeva.ro, şi la telefon 0787.287.113 (Eugen Moraru, secretar marketing) sau 0724.473.196 (Roxana Olşanschi, PR TAD).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Fostul viceprimar, cercetat penal

Aşa cum arătam în ediţia de ieri, un fost viceprimar al oraşului Uricani a fost implicat într-un accident rutier cu

„O jucărie pentru fiecare”, acţiune destinată copiilor din centrele de plasament

În fiecare an, în perioada premergătoare Zilei Internaţionale a Copilului, 1 iunie, Biblio­teca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hu­nedoara-Deva se mobilizează în

Artişti plastici hunedoreni pe simezele Galeriilor de Artă din Botoşani

În perioada 10 - 26 februarie 2021, pe simezele Galeriilor de Artă Ştefan Luchian din Botoşani, sunt expuse peste 80

Închide