La Vorţa, copiii sunt în centrul atenţiei

Magdalena Şerban

Deşi comună mică şi cu un buget pe măsură, primăria din Vorţa se numără printre administraţiile locale ce nu au dorit să facă rabat de la tradiţia darurilor de Crăciun, un astfel de gest faţă de copii fiind considerat vital în vremurile actuale, când până şi ei sunt constrânşi pe multe planuri.
„Din toată sărăcia, nu avem cum să nu le oferim tradiţionalele daruri de Crăciun copiilor până în 18 ani. Sunt copiii comunei noastre, măcar asta să le fie bucuria în acest an, care poate fi numit oricum, dar nu unul bun şi frumos. Într-un fel, parcă să fim pe pace că se încheie curând. În legătură cu modul în care le vom transmite, alături de colegii mei, cu mască şi mănuşi, ne vom împărţi sarcinile, iar cu maşina de la primărie le vom distribui la fiecare adresă, din poartă în poartă. În total sunt undeva până într-o sută de pachete pe care le vom distribui tuturor minorilor şi adolescenţilor din comună. Aşa e corect, deoarece copi­lăria e numai una. Funcţionale avem o gră­di­niţă, o şcoală primară şi una generală. În condiţiile în care nu mai au serbarea pomului de Crăciun, iar de colindat nu cred că vor fi lăsaţi să o facă în cetele tra­diţio­nale, cum e obiceiul, să simtă măcar puţin din atmosfera marelui praznic. Aşteptăm cu interes să aflăm ce vom avea voie şi ce nu, după 14 decembrie ”, arată Radu Emil Bureană (foto), primarul comunei Vorţa.
Acesta are o dilemă ce ţine de taxele şi impozitele locale care nu au fost majorate, ci doar actualizate la rata inflaţiei, conform Codului Fiscal. Consideră că ar trebui modificate pentru a corespunde timpurilor în care trăim.
,,Nu ştim deocamdată ce să decidem. Ne gândeam să le creştem cu zece procente. Pentru un cetăţean nu se resimte foarte mult. Spre exemplu, la o sumă de zece lei, s-ar mai adăuga un leu. Însă pentru noi, ca administraţie locală ce trebuie să asigure nu doar funcţionarea în regim normal a primăriei, ci şi cofinanţările la proiectele europene câştigate, cheltuielile catalogate neeligibile în cadrul programelor investi­ţio­nale, studiile de fezabilitate, avizele etc, fiecare leu contează. O să mai cântărim şi o să luăm o hotărâre clară”, mai adaugă primarul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare