Comunitate

La Toteşti, proiecte îndrăzneţe în 2010

04 Tiberiu Pascoi  Primar comuna Totesti 12_06_2009 (2)

Adriana Năstase

Imediat după oraşul Haţeg, undeva la poalele Retezatului, pe unde se presupune că trecea pe vremuri şi drumul roman, se află comuna Toteşti. Deşi nu este una dintre cele mai bogate din judeţ, este printre cele mai îngrijite şi cu un specific aparte.  Să nu uităm, însă, că meritul unei comune  bine organizate aparţine edililor acesteia, care au dovedit o chibzuită administrare a fondurilor locale.

Pentru promovarea zonei
Despre realizările din 2009 ale edililor din Toteşti, un an greu din punct de vedere financiar, am scris în ediţiile trecute, însă deloc puţine sunt şi planurile aferente lui 2010. Discutând despre 2010, am constatat o anumită îndârjire a primarului Tiberiu Pasconi (foto) de a nu rata absolut nici o oportunitate de accesare a fondurilor europene, pentru ca proiectele propuse să prindă contur. În acest fel, ar ridica nivelul de comfort al locuitorilor comunei, ceea ce este prioritar. Comuna Toteşti, care este membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunală „Ţara Haţegului”, susţine în cadrul acesteia un proiect, pe Axa „Leader”, de înfiinţare a unei organizaţii non-profit, alături de agenţi economici şi persoane fizice, în scopul promovării şi dezvoltării zonei.

Fonduri nerambursabile
Edilii comunei au depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest Timişoara, un proiect cu finanţare nerambursabilă din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, respectiv măsura 322– „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, care are ca obiectiv introducerea apei potabile şi canalizării în cele patru sate componente ale comunei (Toteşti, Păclişa, Cârneşti, Reea). În  cadrul acestui proiect este prevăzută şi construirea unui centru de îngrijire copii (o creşă de 24 locuri, pe o suprafaţă de 3.000 mp, în Păclişa). Unul din criteriile de eligibilitate pentru investiţiile propuse spre finanţare este acela ca terenurile pe care se realizează, să facă parte din domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale.

Nu renunţă aşa uşor
Pe lângă cele amintite, primarul Tiberiu Pasconi mai precizează că pentru acest an şi următorii, edilii comunei mai au şi alte proiecte pe care speră să le realizeze. De pildă, se aşteaptă notificarea pentru un proiect deja depus, pentru realizarea unor parcuri şi zone verzi. Zona destinată acestei investiţii este situată între satele Păclişa şi Toteşti, pe DN 68. De asemenea, primăria mai are în plan promovarea unui proiect care să le faciliteze pietruirea drumurilor de câmp. Este vorba de 12,6 km de astfel de drumuri, din toate cele patru localităţi ale comunei.
Alte două investiţiii aflate în atenţia edililor comunei Toteşti pentru acest an vizează construirea unei baze sportive, precum şi lucrări de reabilitare la Căminul Cultural din Cârneşti.
 Primarul Tiberiu Pasconi este mulţumit că s-a reuşit reabilitarea reţelei de  iluminat public din comună în proporţie de 70 la sută. Au fost înlocuite becurile şi stâlpii, unde era necesar. De asemenea, au fost montate becuri şi stâlpi noi, acţiunea de reabilitare continuând şi în acest an. .
 Aşadar, este de apreciat că într-un an ale cărui previziuni financiare sunt sumbre, edilii comunei Toteşti sunt mai motivaţi ca oricând să-şi finalizeze proiectele.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura