Comunitate

La Răchitova, „primarul sfinţeşte locul”

Magdalena Şerban

Primarul Eugen Dorel Băiconi (foto) a reuşit să facă din comuna Răchitova o zonă a liniştii şi frumuseţii ardeleneşti, satele aparţinătoare comunei păstrând puternice tradiţii etno-culturale şi spirituale. Meritul său este de ordin organizatoric şi investiţional, iar schimbarea în bine a localităţii reprezintă încununarea unor eforturi susţinute, făcute încă de la începutul mandatului său. Parafrazând cunoscutul dicton, am putea zice că la Răchitova, „primarul sfinţeşte locul”.

Biserici  renovate
Om cu frică de Dumnezeu, edilul şef şi-a îndreptat atenţia spre susţinerea bisericilor din comună. Biserica ortodoxă din satul Boiţa a fost renovată atât în interior, cât şi în exterior, s-a refăcut, de asemenea, şi pictura. În 11 septembrie anul acesta va fi slujba de resfinţire a lăcaşului. Banii au fost bine drămuiţi, astfel încât fondurile locale, cei 10.000 de lei de la Consiliul Judeţean şi donaţiile fiecărei case din Boiţa, timp de patru ani, au făcut posibilă renovarea.
„Nu am văzut oameni mai uniţi de credinţă ca aceia care au pus umărul la renovarea bisericii. Timp de patru ani, lună de lună au făcut aceste donaţii pentru a avea un lăcaş reabilitat” ne spune primarul. De asemenea, biserica ortodoxă din satul Vălioara este şi ea în curs de reabilitare, lucrările urmând a se finaliza peste două săptămâni.

Cămin cultural reabilitat
Nici locurile în care voia bună uneşte sufletele consătenilor nu au fost uitate. Lucrările de investiţii (acoperiş şi interior) la Căminul Cultural din satul Ciula au fost terminate în această vară, finanţarea venind de la bugetul local şi de la  Consiliul Judeţean Hunedoara. Acum oamenii pot petrece la diferite ocazii, uşa căminului fiindu-le mereu deschisă.
Cum inundaţiile au afectat câteva drumuri comunale din satul Vălioara, acestea au trebuit pietruite din nou, afectând bugetul local în mod neprevăzut. Însă primarul nu se plânge „Sănătoşi să fim că în rest, dacă suntem şi uniţi, ne vom descurca cum putem. Avem un Dumnezeu care poate ne mai şi ceartă şi ne mai dă o lecţie din când în când, dar şi oameni credincioşi pentru care ne-a binecuvântat cu atâtea frumuseţi. Iar valorile vin tot din suflet“, mărturiseşte primarul comunei Răchitova.

Echipa de fotbal, în campionatul judeţean
Pasionat de fotbal, edilul-şef nu a conceput ca o comună atât de bine  închegată să nu fie reprezentată în competiţii de o echipă de fotbal. Aşa că a pus bazele unei formaţii de seniori, „Cetate Răchitova“, care acum se află înscrisă în Liga a V-a a campionatului judeţean. Pentru selectarea jucătorilor care să activeze în cadrul acestei echipe, s-a organizat un campionat comunal. „Vrem să facem şi performanţă, dacă se poate. Ar fi păcat să nu ne implicăm mai mult. Acum jucătorii vor avea toate condiţiile necesare, iar terenul de sport din satul Ciula Mare, special amenajat, este destinat tuturor locuitorilor comunei care îndrăgesc mişcarea, deci este unul cu circuit deschis“ ne spune mândru edilul şef al comunei Răchitova.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura