La Mulţi Ani pentru Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” din Orăştie

5 iunie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

04-foto-articol-goian

Mircea Goian

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii de învăţământ din România.
Vă reamintesc cu aleasă smerenie că în 1918 a avut loc Marea Unire, aşa că fără să mai lungesc vorba, cred că vă daţi seama ce a însemnat înfiinţarea acestei şcoli tocmai la Orăştie. Nu vreau să fac pe patriotul de faţadă, ci doar să vă introduc în viaţa oraşului, unde exista în acea vreme o viaţă culturală demnă de luat în seamă.
Ieri, la sărbătoarea colegiului, au fost pomeniţi toţi oamenii importanţi care au învăţat aici dar a fost subliniat şi faptul că „fericită e şcoala care îl are ca patron pe Aurel Vlaicu! Idealul va fi aici întărit, cultivat şi învrednicit cu înzecite puteri, însufleţind pe elevi şi profesori. Păţania lui Icar, «mitul zburătorului», «Meşterul Manole» sau «Luceafărul» dobândesc aici puteri semnificative inedite, căci pilda aviatorului a cărui efigie se află pe frontispiciul liceului, investeşte aceste motive cu profunzimi nebănuite şi elanuri sporite”, am citat din cugetările profesorului Gabriel Petric.
De altfel, se simte în colegiul „Aurel Vlaicu“ din Orăştie dorinţa de a fi la înălţime. Fapt inedit, la sărbătoare, maestrul Popa Popa’s a realizat caricaturi ale dascălilor care predau aici, semn că simţul umorului specific persoanelor inteligente este prezent la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” din municipiul Orăştie.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cetatea de la Răchitova

Dacă nu în cronologie absolută, atunci cel puţin ca tip de monument, Cetatea de la Răchitova reprezintă cea mai simplă...

Normandia, 6 iunie 1944

Prin şcoala generală, profesoara de istorie ne învăţa că materia pe care o predă are în primul rând un rol...

O campanie discretă, de la Straubing la Deva

În urmă cu exact o lună, plecam din Deva spre Bruxelles, pentru a participa la sărbătorirea Zilei Europei. Am scris...

Închide