La Lelese poate să vină iarna, pregătirile sunt finalizate

17 noiembrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Magdalena Şerban

Avantajul comunelor precum Lelese este că nu se pot plânge de lipsa lemnului de foc, ceea ce nu e deloc rău pentru vremurile actuale, când în multe zone din ţară, acesta e la mare căutare. Însă iarna care se aş­terne aici are şi dezavantaje.
„Avem în proprietate peste o mie de hectare de pădure, ceea ce ne ajută la încasările anuale. Din taxele şi impozitele strânse la bu­getul local abia ne descurcăm. Fondul fores­tier e dat în pază şi administrare la Ocolul Silvic Ţinutul Pădurenilor. Norocul nostru e că pădurea se află foarte aproape de sat, la vreo 2,5 kilometri, plus că e accesibilă din drumul auto. S-a practicat un preţ de 110 lei pe metrul cub, iar lumea şi-a luat lemnul direct de la drum. Am încercat să rezolvăm, prioritar, lemnul de foc pentru populaţie. Pentru a-l asigura cel necesar instituţiilor publice de pe raza comunei, am plătit doar marcatul, în rest ne-am descurcat cu oamenii noştri de la primărie. Ca să fie mai ieftin pentru localnici, nu depozităm lemnul, ci fiecare şi-l transportă din drum”, a arătat Ciprian Achim (foto), pri­marul comunei Lelese.
Acesta a mai spus că pentru iarnă, pre­gă­tirile s-au cam făcut, fiind comandate 90 de tone de material antiderapant. La primărie există un buldoexcavator, două tractoare şi încă un utilaj multifuncţional. „În fiecare iarnă am întâmpinat greutăţi. E firesc. La noi nu e ca în sufragerie, unde se stă la căldură şi nu se face nimic. Asta e iarna, dar e bine că avem cu ce să intervenim. Dacă îţi cumperi două maşini de pompieri nu înseamnă că nu o să mai fie incendii. Aşa e şi în cazul nostru cu zăpada. E clar că o să ningă uneori prea mult, o să avem blocaje şi multe altele. Ce mai vreau să spun e că semnalăm probleme cu maşinile supraîncărcate ce ne tranzitează. Pe de o parte, atât noi cât şi Consiliul Judeţean Hunedoara ne dăm silinţa să modernizăm sau să reparăm drumurile, iar transportatorii le lasă praf în urma lor.
O altă noutate e că ne-am gândit să venim în sprijinul cetăţenilor care deţin animale in­cluse în diverse rase de carne, ce trebuie cân­tă­rite şi evaluate pentru a beneficia de su­b­ven­ţiile puse la dispoziţie de autorităţi. Aşa că am achiziţionat la primărie două cân­tare pen­tru animale (cu ţarc, cu tot ce trebuie) şi un sistem de cântărire în baza căruia putem da amenzi şoferilor care nu respectă tonajul în­căr­căturii transportate. Nu vrem să ne batem joc unii de alţii, ci e musai să se impună o dis­ci­plină”, a mai subliniat primarul din Lelese.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Şcoala trebuie să devină un mediu care să încurajeze activitatea de voluntariat

Copiii noştri trebuie să ia contact cât mai devreme cu voluntariatul ca activitate prin care te pui în slujba altora...

Executivul şi legislativul, în formulă completă la Primăria Băcia

Recent a avut loc constituirea Consiliului Local al comunei Băcia. Astfel, noul consiliu poate funcţiona şi adopta hotărâri. Se ştie...

Alte module pentru triaj la spitalele din judeţ

Prefectura Hunedoara informează că a ajuns în judeţ încă un transport cu o parte din construcţiile uşoare din elemente modulare,...

Închide