Comunitate

La Hărţăgani, tradiţia continuă

Magdalena Şerban

Satul Hărţăgani, din comuna Băiţa, este cunoscut ca o comunitate cu o bogată şi veche tradiţie folclorică, nu doar pe plan local, ci şi naţional. Aşa stând lucrurile, tradiţia trebuie dusă mai departe. Iar pentru asta, Damian Diniş (foto), edilul-şef al comunei Băiţa, se implică ori de câte ori este necesar.
 

Folclor pe ritmuri zărăndene
Sprijinit de primar în toate activităţile sale, ansamblul folcloric „Ritmuri Zărăndene” al Căminului Cultural Hărţăgani readuce în actualitate folclorul tradiţional, fiind emblematic pentru comună. Cântece vechi, din repertoriul satului, dar şi cele nou culese de membrii ansamblului, aduc de fiecare dată, la orice eveniment, ropote de aplauze. Iar cele şase perechi de dansatori reuşesc să transmită toată pasiunea şi frumuseţea jocului tradiţional.
Într-un astfel de loc bogat în tradiţii şi obiceiuri, cum este satul Hărţăgani, era şi firesc să ia naştere un punct muzeistic. Înfiinţat în vara anului trecut,  acesta a fost transformat într-un adevărat loc al tradiţiilor. Aici poate fi găsit un patrimoniu etnografic bogat: ladă de zestre, război de ţesut, laviţă, oale de pământ, lipidee, măsăriţe, furci cu lână şi cânepă de tors, ulcioare, cusături şi port popular, piese de mobilier, instrumente agricole şi pastorale, toate exponatele provenind de la săteni. „Sunt mândru de înfiinţarea punctului nostru muzeistic şi o să fac tot posibilul ca tradiţia locală să fie transmisă dincolo de graniţele ei, pentru că, să nu uităm, tradiţia nu este doar o amintire a ceea ce a fost, ci mai degrabă o datorie de a transmite mai departe şi a îmbogăţi ceea ce înaintaşii noştri ne-au lăsat”, afirmă Damian Diniş.

Satul s-a mutat la oraş
Săptămâna trecută, la Deva a avut loc cea de-a treia ediţie a festivalului „Toamna Folclorică Hunedoreană’’, în cadrul căreia au putut fi admirate de la pictură şi sculptură, până la o adevărată „şezătoare’“ a satului românesc, adusă în actualitate de ansamblul „Ritmuri Zărăndene“, din Hărţăgani. Cercul Militar a fost gazda acestui eveniment, la care cei din Băiţa au participat ca răspuns la invitaţia făcută de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura