La Gurasada, agricultura e la putere

04 silviu nan_4Magdalena Şerban

Locuitorii comunei Gurasada profită din plin de subvenţiile pe care APIA le va acorda agricultorilor şi în acest an, aşa că au luat cu asalt primăria, pentru a li se elibera adeverinţele necesare întocmirii dosarului. Alţii exploatează altfel munca la câmp, orientându-se către mici afaceri pe bani europeni.

Majoritatea oamenilor deţin pământ
„La fel ca în anii trecuţi, nu li se dau adeverinţe decât dacă au impozitele plătite. Dar ţinând cont că pentru 2013 am colectat peste 98 la sută din dările locale, iar pentru anul curent deja am încasat o bună parte, pot spune că nu sunt probleme de acest gen. Avem doar câteva cazuri de amenzi auto neachitate şi de persoane care au neglijat să-şi acopere obligaţiile la bugetul de stat, ne mai locuind aici, dar având proprietăţi în zonă”, afirmă Silviu Nan (foto), primarul din Gurasada. Acesta mai spune că la nivel de comună există puţine familii care să nu deţină cel puţin un hectar de pământ, subvenţiile reprezentând o importantă sursă de venit pentru majoritatea lor.

De la căpşune,  la sfeclă de zahăr
Pe de altă parte, proiectele agricole au tras cu ochiul câtorva localnici care au cunoscut deja şi primele rezultate. „Sunt câţiva apicultori care şi-au dezvoltat mica afacere pe bani europeni. Mai avem o persoană care cultivă sfeclă de zahăr pe circa 15 hectare şi apoi o vinde unor fabrici de profil, din ţară. Tot la noi mai există şi trei întreprinzători care se ocupă de cultivarea căpşunelor. Pe lângă ele, cultivă şi legume”, declară primarul.
Problema cu care acesta se confruntă momentan este legată de concesionarea păşunilor deţinute de administraţia locală (90 de hectare). Deşi termenul-limită de depunere a cererilor de către asociaţiile de crescători de animale era 1 martie, nu s-a prezentat nimeni. Ba mai mult, crescătorii de pe raza comunei nu s-au constituit în astfel de asociaţii, iar persoanelor fizice, primăria nu are dreptul să le concesioneze păşune.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare