Actualitate

La Deva, cataracta se opereazã cu ultrasunete

04 Policlinica Medsim (12)

Nicolle Ebner

 În Deva, a fost deschisă prima clinică privată de oftalmologie din judeţul Hunedoara şi a doua din vestul ţării, după Timişoara, în care se efectuează operaţii de cataractă cu ultrasunete. La policlinica MEDSIM din Deva, operaţia durează aproximativ şapte minute, iar după intervenţia chirurgicală pacientul poate pleca acasă, fără ajutor, efectul operaţiei simţindu-se imediat.

Medici germani vin să lucreze la Deva
Policlinica MEDSIM din Deva s-a născut cu efortul familiei Oltean (care a adunat ban cu ban, a renunţat la concedii, autoturisme şi apartament de lux), în urma unei idei aparţinând dr. Daniel Fasbender – fiul fostului şef al Secţiei de oftalmologie din Spitalul Judeţean Deva, dr. Dogaru. Dr. Daniel Fasbender, absolvent al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Friedrich-Alexandre Erlangen (Nurenberg-Germania) şi mai tânărul său coleg absolvent al aceleeaşi facultăţi, dr. Johann Franz Schock, vin în fiecare lună la Deva, pentru a efectua operaţii de cataractă aplicând cea mai modernă metodă, cea cu ultrasunete.

Peste 100.000 euro investiţi în tehnologie de ultimă generaţie
S-au investit peste 100.000 de euro în aparatură de înaltă performanţă, piesa de rezistenţă fiind Microscopul operator marca ZEISS (www.meditec.zeiss.com), care este unul dintre cele mai reuşite modele produse, vreodată, de această companie. Cu ajutorul acestui microscop, astăzi au devenit realitate tehnici operatorii care până nu demult păreau nerealizabile: operaţia de cataractă prin facoemulsificare cu ultrasunete. „Sala noastră de operaţie a fost dotată, în acest an, cu echipamente ultramoderne de profil, de cel mai înalt nivel tehnologic. Medicii oftalmologi chirurgi au o experienţă profesională la cel mai înalt nivel în domeniu. În Germania unde dânşii lucrează permanent, efectuează anual 3.000 de intervenţii pentru cataractă. Toate operaţiile se fac cu anestezie locală şi fără internare, intervenţia chirurgicală fiind supravegheată de către medicul anestezist”, spune dr. Simona Oltean, administrator al Policlinicii MEDSIM Deva.

Recuperarea pacientului, spectaculoasă
Spre deosebire de metoda clasică veche, în care incizia se face cu bisturiul, operaţia de cataractă cu ultrasunete şi implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai modernă metodă de tratament, efectuându-se printr-o incizie (tăietură) atât de mică, încât nu este nevoie de sutură (cusătură). Operaţia durează foarte puţin, aproximativ şapte minute, se face cu anestezie locală, iar pacientul pleacă acasă după operaţie, urmând să stea cu pansament la ochiul operat până ziua următoare, când se prezintă la controlul postoperator. Acest tip de intervenţie chirurgicală are o rată foarte mare de reuşită, de peste 98-99 la sută.

Avantaj pentru hunedoreni
Chiar dacă se foloseşte tehnologie de ultimă generaţie, costul operaţiei este acelaşi (2.000 lei, în care este inclus şi preţul consultaţiei de 50 lei) ca în cazul celui practicat la operaţiile de cataractă după metoda clasică veche. În plus, hunedorenii nu mai cheltuie bani pe cazare la hotel sau pe transportul la clinicile din ţară. Din păcate, CJAS Hunedoara decontează doar cristalinul din categoria proteze, adică cel mai ieftin posibil şi de calitate inferioară, produse care nu sunt folosite la Policlinica MEDSIM, din respect pentru pacient. „Dacă în timp se va modifica legislaţia, vă daţi seama că voi fi prima care va face demersurile necesare astfel încât pacientul să plătească o sumă cât mai mică din costul total al operaţiei”, menţionează dr. Simona Oltean, administrator al Policlinicii „Medsim” Deva.

7 comentarii la „La Deva, cataracta se opereazã cu ultrasunete

  • Se fac operatii doar pentru cataracta sau si alte operatii? Ma refer la strabism, daca se fac operatii

  • Sincere felicitari acestor oameni !!!!
    Am un membru de familie, septuagenar, care in aceasta saptamina face operatia de implant de cristalin la al doilea ochi, dupa ce de la prima , schimbarea a fost spectaculoasa.
    Nici nu mi-am putut imagina sa vad un om de aceasta virsta , care inainte era dus de mina si acum se poate descurca singursi si-a recistigat „LUMINA” !!!

  • sunt din hunedoara si din cauza diabetului am inceput de cataracta dar nu stiu nr de tel sau adresa

  • Nu va recomand aceasta policlinica pentru ca sunt pacienti care au facut degeaba drumuri din alte localitati pt a se opera cu laser de cataracta si de fiecare data cand au venit a fost degeaba pt ca singurul aparat cu laser pe care il are policlinica se tot defecteaza si multi pacienti raman cu timp si bani pierduti cu drumul degeaba iar cand cer explicatii li se spune flegmatic ca pot sa alega alta policlinica daca nu le convine.Probabil au prea multi pacienti si isi permit sa mai si duca lipsa.Daca le-ar pasa de pacienti ar avea bunul simt sa achizitioneze inca un aparat laser de rezerva in caz ca se tot defecteaza cel actual.Deci imi pare rau de alegerea facuta cu MEDSIM DEVA.

  • DIN PACATE NU E STRALUCITA ACEASTA CLINICA, TATAL MEAU A FACUT RECENT OPERATIE LA ACEASTA CLINICA DIN DEVA,SI NU II PREA MERGE BINE, ACUM SPUNE CA ARE OCHIUL ROSU IL DOARE LA CEAFA,DE VOI VA FACETI SINGURI RECLAMA PROASTA,NU EU CE SCRIU ACUM EU NU RECOMAND, SINCER VA SPUN! DOCTORE DACA NU ESTI DE DOMENIU SINCER LASATE

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura