EvenimentFlash

Kosoni predaţi autorităţilor

01 monezi comori geto dacice (39)

Dan Terteci

Un localnic din zona Munţilor Orăştiei a predat statului român un tezaur dacic, format din 142 de kosoni de aur. Hunedoreanul urmează să fie despăgubit.

Au înţeles că trebuie să coopereze cu autorităţile
Tezaurul a fost prezentat, ieri, de către procurorul general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, care a declarat că acesta a fost predat autorităţilor judiciare de un hunedorean, care a spus că l-a deţinut ca „persoană de bună credinţă“ şi că doreşte să îl pună la dispoziţia specialiştilor. „Cetăţeanul a invocat buna credinţă şi prevederile legii, potrivit căreia persoanele care deţin anumite artefacte de valoare trebuie să le depună la autorităţi şi pot obţine o compensaţie prevăzută de lege. Ne aflăm într-o fază nouă a activităţii investigative, în care anumiţi cetăţeni au înţeles că este de preferat să coopereze cu organele judiciare, pentru că legea prevede nişte condiţii foarte favorabile şi îi apără de pedeapsă pe cei care, eventual, ar putea fi acuzaţi de tăinuire. Iar cetăţenii care sunt de bună credinţă pot să beneficieze de compensaţiile pe care legea le prevede pentru cei care depun artefacte valoaroase, care provin din siturile arheologice ale ţării“, a spus Lazăr.

Este autentic
Tezaurul cuprinde 142 de kosoni de aur, cu greutate între 8,20 de grame şi 8,80 de grame, din a doua jumătate a secolului I înainte de Hristos, din primele analize de specialitate reieşind că este autentic. Acesta a fost depus în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi urmează să fie predat Muzeului Naţional de Istorie al României. Cercetările istorice relevă faptul că monedele de aur de tip Koson erau folosite pentru plata mercenarilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura