Kosoni predaţi autorităţilor

18 septembrie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Eveniment, Flash

01 monezi comori geto dacice (39)

Dan Terteci

Un localnic din zona Munţilor Orăştiei a predat statului român un tezaur dacic, format din 142 de kosoni de aur. Hunedoreanul urmează să fie despăgubit.

Au înţeles că trebuie să coopereze cu autorităţile
Tezaurul a fost prezentat, ieri, de către procurorul general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, care a declarat că acesta a fost predat autorităţilor judiciare de un hunedorean, care a spus că l-a deţinut ca „persoană de bună credinţă“ şi că doreşte să îl pună la dispoziţia specialiştilor. „Cetăţeanul a invocat buna credinţă şi prevederile legii, potrivit căreia persoanele care deţin anumite artefacte de valoare trebuie să le depună la autorităţi şi pot obţine o compensaţie prevăzută de lege. Ne aflăm într-o fază nouă a activităţii investigative, în care anumiţi cetăţeni au înţeles că este de preferat să coopereze cu organele judiciare, pentru că legea prevede nişte condiţii foarte favorabile şi îi apără de pedeapsă pe cei care, eventual, ar putea fi acuzaţi de tăinuire. Iar cetăţenii care sunt de bună credinţă pot să beneficieze de compensaţiile pe care legea le prevede pentru cei care depun artefacte valoaroase, care provin din siturile arheologice ale ţării“, a spus Lazăr.

Este autentic
Tezaurul cuprinde 142 de kosoni de aur, cu greutate între 8,20 de grame şi 8,80 de grame, din a doua jumătate a secolului I înainte de Hristos, din primele analize de specialitate reieşind că este autentic. Acesta a fost depus în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi urmează să fie predat Muzeului Naţional de Istorie al României. Cercetările istorice relevă faptul că monedele de aur de tip Koson erau folosite pentru plata mercenarilor.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Trei înfrângeri din trei meciuri

Handbalistele de la Cetate Devatrans au pierdut şi al treilea meci disputat în noul sezon al Ligii Naţionale şi se...

„Ţãrãniştii adevãraţi nu-l susţin pe Bãsescu”

Biroul judeţean de conducere al PNŢ-CD Hunedoara afirmă că, declaraţia de sâmbătă, 12 septembrie, a lui Marian Miluţ, privind aşa-zisa...

Acuzat de fraudă în Germania, prins la Orăştie

Un hunedorean, dat în urmărire internaţională pentru fraudă şi înşelătorie cu carduri bancare în Germania a fost prins de poliţişti...

Închide